Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katja Salaieva om att fly från kriget i Ukraina som döv, och vad hon tycker om tillvaron i Härnösand. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Döva Katja flydde från kriget i Ukraina till Härnösand

Publicerad

Katja Salaieva bodde i Charkiv när kriget i Ukraina startade. Hon och hennes familj flydde till Sverige och idag bor de i Härnösand. Både hon och hennes man är döva, vilket kan vara extra svårt när man flyr från ett krig.

Katja Salaieva och hennes man är båda döva och har upplevt kriget genom vibrationer, andra människors panik och rädsla. När hon pratar med sina släktingar som är kvar i Ukraina säger de åt henne att stanna där hon är, kriget fortsätter.

– De flyger och bombar där och mina släktingar säger åt mig att avvakta, ”kom inte hit”, berättar Katja.

Sonen kommer ihåg allt

Hon flydde till Sverige med sin man, sin femårige son och sina föräldrar. Hon berättar att sonen aldrig kommer att glömma.

– Han kommer ihåg allt som han sett och upplevt i Ukraina. Han kommer ihåg allt han hört också när det har bombats, säger Katja.

Trivs i Härnösand

Idag arbetar Katja Salaieva som lokalvårdare och trivs i Härnösand.

– När man jämför Ukraina med Sverige så är ju allt här underbart. Jag önskar Ukraina kunde ta efter Sverige, säger Katja.

Se Katja berätta i klippet med hjälp av en relätolk via länk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet