Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Sofia Såthe berättar hur hon hjälper döva ukrainska flyktingar – som ofta inte nås av samma information som hörande. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Anna Sofia ger stöd till döva ukrainska flyktingar i Härnösand: ”Otroligt glädjande att se hur de stärks”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Sofia Såthe från Härnösand har engagerat sig i mottagandet av flyktingar från Ukraina. Det finns mycket information för nyanlända som inte når fram, speciellt till dem som är döva, enligt Såthe.

Anna Sofia har arbetat som teckenspråkslärare i Härnösand och kom i kontakt med de döva flyktingarna genom sitt jobb på Sambiblioteket, där hon arbetade med att översätta kommunens hemsida. Bristande kommunikation har varit den största svårigheten för krigsflyktingarna, men med hjälp och stöd av Anna Sofia har de blivit sammanförda med tolkar som talar ukrainska.

– Det finns bara två eller tre ukrainsktalande tolkar i Sverige i dag och här i Västernorrland finns det inga. Men de som finns kan man komma i kontakt med på distans, säger Anna Sofia Såthe.

Hjälper till att organisera stöd

Sammanlagt är det 8 hushåll med totalt 21 döva personer, varav 5 är barn, som nu bor i Härnösand. Anna Sofia engagerar sig som medmänniska, och har organiserat stöd i form av kläder och mat och även hjälpt några med att hitta arbete.

– De flesta av flyktingarna har fått arbete och de flesta tycker att integrationen har fungerat bra, men några vill gärna ha mer kontakt med de svenskar som bor här, berättar Anna Sofia.

Många av de som Anna Sofia har hjälpt är mycket tacksamma och undrar hur de skulle ha klarat sig utan hennes hjälp, berättar hon. Samtidigt tycker hon själv att det är glädjande att få lära sig ukrainarnas kultur och hur deras samhälle fungerar.

– Det är otroligt glädjande att se hur de stärks, både de vuxna som nu har fått jobb och deras barn som börjat skolan, säger Anna Sofia.

Se Anna Sofia Såthe berätta i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet