”Jag visste inte att han skulle föras bort”

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången i målet om det så kallade kidnappningsmordet återupptogs i hovrätten på måndagen hade en av de åtalade, en 21-åring, bestämt sig för att berätta.

var det en fullständig överraskning för honom att det 23-åriga mordoffret skulle kidnappas.

– Jag blev chockad, sa 21-åringen inför rätten och förklarade att han trodde att 23-åringen ”bara” skulle misshandlas på den parkering i centrala Gävle där han rövades bort innan han hittades mördad i Njurunda söder om Sundsvall ett dygn senare.

Skulle berätta sanningen

När rättegången i hovrätten inleddes första gången i början av september förklarade 21-åringen att han ville bli förhörd av polisen på nytt och att han då skulle berätta sanningen.

När rättegången återupptogs under måndagen berättade han enligt P4 Västernorrlands direktrapportering att han blev kontaktad av en av de andra åtalade i målet om att han skulle hjälpa till att ordna upp en konflikt med den 23-årige mannen.

Skulle skaffa rånarluvor

Den 4 april i fjol fick han veta att det var dags. Han blev ombedd att ta sig från Örnsköldsvik där han bodde till Sundsvall, och på vägen införskaffa rånarluvor i Birsta.

Han sammanstrålade med det övriga sällskapet och i två bilar åkte de mot Gävle där 23-åringen befann sig.

Vid ett torg i Gävle övermannade de 23-åringen där han kommer gående.

Fick inte veta

Men i stället för att misshandla honom där – vilket 21-åringen säger han trodde skulle ske – stoppade 23-åringen in i den andra bilen och färden gick sedan i hög fart tillbaka norrut.

Vad som hände i den andra bilen säger sig 21-åringen enligt P4 Västernorrlands direktrapportering inte veta och på hans frågor svarade de andra i bilen undvikande.

Pekar ut de skyldiga

Den andra bilen, där den kidnappade 23-åringen fanns, åkte före. Enligt P4 Västernorrland säger 21-åringen att han inte fått klart för sig att 23-åringen är mördad och dumpad förrän den 9 april, alltså fem dagar efter kidnappningen i Gävle.

Han pekar också ut de två män i sällskapet som ska ha strypt 23-åringen med en startkabel.

”Var rädd”

På frågan om varför han tidigare ljugit både i polisförhör och i tingsrätt svarar 21-åringen enligt P4.

– Jag var rädd. Och så trodde jag att jag skulle bli frikänd i tingsrätten och då ville jag inte säga något som skadade de andra åtalade.

Sammanlagt åtta personer har suttit häktade misstänkta för delaktighet i kidnappningsmordet på 23-åringen.

Fem livstidsdomar

Tidigare i år dömdes sex av dem i tingsrätten. Fem till livstids fängelse och en- 21-åringen – till 14 års fängelse. Domen överklagades till hovrätten av både åklagare och försvarare.

Rättegången i hovrätten avslutas nästa onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.