Kina satsar på Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

I Kina ska stora investeringar göras för att bland annat minska luftföroreningar, därför har nu två kinesiska företag gått ihop för att göra investeringar i Härnösand.

På företaget Absolicon i Härnösand har de i tio års tid tillverkat solfångare. Produktionen har skett manuellt och det har resulterat i två till tre solfångare om dagen men nu har de utvecklat ett sätt för att massproducera solfångare. Den 23 december skrev Absolicon ett avtal med Heli New Energy ett företag i Kina. Avtalet är värt ca 25 miljoner kronor.

 – Nu har vi fått en order från Kina för att bygga en robotiserad produktionslina som tillverkar en solfångare var sjätte minut, säger Joakim Byström vd på Absolicon.

Luftföroreningar

Kinas energimyndighet NEA har utarbetat en plan för att minska luftföroreningar och ska investera 400 miljarder kronor under en period på fem år för att öka mängden installerade solfångare för värme.  En del av de investeringarna går nu alltså till Härnösandsföretaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.