Den folkkäre körledaren och sångaren Kjell Lönnå från Sundsvall har gått bort. Foto: Erik Mårtensson/TT

Folkkäre och tv-kände körledaren Kjell Lönnå från Sundsvall är död: ”Vi älskade honom så”

Uppdaterad
Publicerad

Körledaren, kompositören och TV-personligheten Kjell Lönnå har dött. Han avled på tisdagskvällen. Det bekräftar hans familj i ett pressmeddelande.

Den folkkäre profilen blev 85 år gammal.

”Vi älskade honom så. Vi ber om att få sörja honom i fred”, skriver familjen i pressmeddelandet.

Kjell Lönnå ledde flera körer i Sundsvall under drygt ett halvt sekel och blev genom medverkande i en rad TV-program folkkär.

Han föddes i Smedjebacken i Dalarna 1936, som son till baptistpastorn Titus Lönnå. 1948 flyttade familjen till Sundsvall.

Redan i början av 1950-talet, som tonåring, startade Kjell Lönnå en ungdomskör i Elimkyrkan i Sundsvall. Under åren har han varit körledare för – bland andra – Sundsvalls kammarkör och KFUM-kören. De årliga arrangemangen Julton och Caprice i Sundsvall har varit välbesökta och uppskattade sedan i slutet av 1960-talet.

TV-framträdanden

I slutet av 1970-talet började serien med allsångskonserter från Sundsvall med namnkunniga gästartister att sändas i SVT, och då blev Kjell Lönnå rikskänd. Programserien sändes under nästan 20 år.

Andra TV-produktioner Lönnå medverkat i är bland annat ”Lönnå med gäster”, ”Sången är din” och ”Lekande lätt”. Han var programledare för ”Röda fjädern”-insamlingen till välgörande ändamål som direktsändes i SVT från Sporthallen i Sundsvall hösten 1989, och han medverkade som tävlande i både ”Fångarna på fortet” i TV4 och i SVT:s ”Så ska det låta.

2017 gjorde han och hans körsångare ett framträdande inför svenskamerikaner i SVT:s ”Allt för Sverige”, som ni kan se i klippet här intill.

Så sent som i lördags höll han, 85 år gammal, i årets upplaga av körkonserten ”Caprice”, som återkom efter två års uppehåll på grund av Pandemin.

SVT:s vd: ”Innerligt saknad”

– Kjell Lönnå blir innerligt saknad – han lyfte in körsången i allas vardagsrum. Som kompositör och programledare vigde han sitt liv till att sprida musik – tv-publiken mötte honom i program som Sången är din, Lekande lätt och Lönnå med gäster. Han gjorde det lätt och roligt att sjunga med, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Se när Kjell Lönnå sjöng 2017 med amerikanska svenskättlingar på besök, i programmet Allt för Sverige:

Hur minns du Kjell Lönnå – dela med dig av dina minnen

Pinnat inlägg

Vi tackar för de enormt många minnena som ni delat med er av. Nu stänger vi chatten.

Selma Lundqvist • Träffade Kjell redan som barn..eftersom min moster Greta Holmin var hans pianolärare . Ze bodde familjen i Gävle..min moster bodde i ett rum bakom orgeln i Imanuelskyrkan. Kjells pappa var pastor där. Jag var 12 år när jag sjöng duett med min kusin på ett stort läger. Kjell kämpade på piano. Det programmet sändes i radio. Senare träffade jag honom många gånger..bla på kör kurser..minns när vi gjorde en konsert i simbassängen i Bruksvalkarma..även den sändes i radio.
Alltså många kära minnen av Kjell. Han lämnar ett stort tomrum men många fantastiska minnen. / Selma

Sara • Dags för repris? Så att sångglädjen kan ges till andra?

Alma • Tack för din sång.

Pelle • Han spred så mycket värme. Det är viktigt speciellt nu tänker jag. När en del är så fokuserade vid krig. Vi behöver värme ljus och sång istället.

Ingrid Widell,Sundsvalls församling • Vem kan glömma hur Kjell Lönnå tog initiativet till det storartade nationaldagsfirandet på Stora torget i Sundsvall? Kommer också ihåg hur han varje gång inför årets Julton kollade att flygeln var ordentligt stämd i GA- kyrkan. Stort tomrum efter en så känd Sundsvallsprofil som MYCKET och på många sätt satte Sundsvall tydligt på kartan. Många 🔥🔥🔥❤️❤️❤️ tankar till hans nära och kära,vänner m. fl. i deras stora sorg och saknad.

Maija Sjödin • Jobbade som ekonom på SVT då Kjell programledde Lekande Lätt. Vi köpte honom en gul kavaj den hängde kvar på redaktionen och han frågade om han kunde ta den hem. Ta den sade jag. Hoppas den kom till användning hemma hos honom. Vilken personlighet han var, kom som en virvelvind i SVT:s smala korridorer.

Elsie • Glömmer aldrig våra körkonserter på globen med sångare från hela Sverige!

Kajsa • Kjell! Kände dig inte mer än genom rutan. Men så mycket glädje du gav oss alla. Min mormor, farmor, mamma och pappa. Till och med min lillasyster som var så liten brukade sjunga med.

Tack Kjell Lönnå! • Alla borde få växa upp med sång och glädje. Kanske skulle världen då bli bättre? Tack för all sångglädje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.