Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasmus Paludan, högerextrem och islamfientlig politiker, demonstrerade i Sundsvall under måndagen. – Vi hanterar det här som alla andra demonstrationer, säger Medelpads lokalpolisområdeschef Josef Wiklund som själv deltog i polisinsatsen. Hör honom här. Foto: SVT

Rasmus Paludan demonstrerade i Sundsvall i dag

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan höll en manifestation i centrala Sundsvall vid lunchtid på måndagen.

Polisen gav alltså Paludan tillstånd för sin demonstration. I intervjun här berättar Medelpads lokalpolisområdeschef Josef Wiklund hur polisen hanterat det hela.

Polisens tillstånd för manifestationen blev officiellt klockan nio på måndagen. Det är polisens rättsavdelning som fattat beslutet.

– Men vi kommer inte att uttala oss om var och när han ska demonstrera i Sundsvall. Det gör vi inte i samband med andra demonstrationer heller. Rent polisiärt är Rasmus Paludan som vilken demonstrant som helst som har tillstånd, sa Josef Wiklund – som själv deltog i polisens kommendering under demonstrationen – till SVT på måndagsförmiddagen.

Rasmus Paludan har även ansökt om tillstånd för ett framträdande i Umeå under måndagskvällen.

Hätskt i Gävle

Paludan är partiledare för det danska högerextremistiska ”Stram Kurs” som han grundade för fem år sedan. Under sina framträdanden har han bränt koranen och uttalat sitt islamkritiska budskap, något som väckt starka reaktioner.

Enligt hans ansökan om tillstånd för demonstration i Sundsvall kommer han att ”demonstrera mot islam”.

Han demonstrerade i Gävle under söndagskvällen. Stämningen var stundtals hätsk och några personer fördes bort från platsen av polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.