Beslutet börjar gälla från 1 april. Foto: SVT

Klart: Undersköterskor i Örnsköldsvik får löneökning

Publicerad

Det var under ett långt kommunfullmäktigemöte i Örnsköldsvik som samtliga partier röstade ja till 1 000 kronor i löneökning för kommunens heltidsanställda undersköterskor med skyddat yrkesbevis.

Trots att ett enigt kommunfullmäktige röstade ja under måndagen pågick ett politiskt bråk under mötet, angående tillvägagångssättet. Socialdemokraterna menade att förslaget inte tagits upp på korrekt sätt, då förslaget inte lyfts med bland annat facket eller i välfärdsnämnden.

– Hade vi kunnat vara med och diskuterat hade vi kanske kunnat lyfta någon ytterligare grupp som behöver löneökning eller se om mer medel hade kunnat tillföras, säger Carolina Sondell (S) under debatten.

”Måste börja någonstans”

Nordin replikerar att enligt honom har allt skötts på rätt sätt och även om parterna inte håller med varandra om det, är han glad att de är överens om löneökningen.

– Vi kommer inte glömma bort de andra sakerna. Lönerna löser inte problemen men vi måste börja någonstans och nu börjar vi här. Vi behöver personalen och de behöver tala gott om oss, säger Sylvia Sundqvist (M).

Centerpartiets Elin Mårtensson lyfte att lönelyftet var ett viktigt steg för en ökad ekonomisk jämställdhet i kommunen och att ett kvinnodominerat yrke som undersköterskor skulle.

Beslutet kommer att gälla från och med 1 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.