Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna är skarpt kritiskt till Örnsköldsviksalliansens förslag om höjda löner för undersköterskor. I klippet berättar Carolina Sondell (S) och Johannes Nordin (M) mer. Foto: Julija Sidner/SVT, TT

Lönelyft för kommunens undersköterskor orsakar politisk strid i Örnsköldsvik

Publicerad

Under måndagen kommer kommunfullmäktige i Örnsköldsvik fatta beslut om en satsning på undersköterskors löner.

Det skulle innebära en tusenlapp mer i plånboken för de som tagit ut sin skyddade yrkestitel.

Örnsköldsviksalliansen står bakom – men Socialdemokraterna är kritiskt.

Lönelyftet föreslås gälla alla kommunens fast anställda undersköterskor med skyddad yrkestitel, och beräknas kosta cirka 20 miljoner kronor om året. Om förslaget går igenom kommer det att börja gälla redan från den 1 april.

Socialdemokraternas kritik: Bristande underlag

Även om kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Carolina Sondell (S) är positiv till en satsning på undersköterskor är hon kritisk till Örnsköldsviksalliansens förslag. Hon menar bland annat att det är byggt på ett bristande underlag och saknar riskanalys.

– I vanliga fall när man tittar på en lönerörelse ser man hur andra grupper åker och hur de påverkas. Man får en analys av helheten och en analys framöver, så att den här satsningen inte äts upp av andra satsningar, säger Carolina Sondell (S).

Johannes Nordin (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, anser att förslaget har ett gott underlag.

– Det kommer vara en årlig kostnad då lönen är nivåhöjande för de anställda, det är inte en engångssumma för dem heller, säger Johannes Nordin (M),

Starta klippet och hör svaret på frågan var de 20 miljonerna ska komma ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.