Högakustenbron är ett av Sveriges högsta byggnadsverk med en höjd på 180 meter ovan vattenytan. Foto: Eva Harström

Klättraren: ”Jag tar inga risker”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som klättrade upp på Högakustenbron har publicerat flera filmer från liknande klättringar, både i Sverige och utomlands.

Filmen från Högakustenbron har fått stor spridning med på Youtube. Andra av mannens filmer har visats ännu fler gånger.

Han berättar för SVT att han har tränat på klättring och parkour de senaste 13 åren och reste omkring med sin träningsgrupp när de passerade Högakustenbron.

Det är olagligt, varför klättrade du upp på bron?

– Jag blev sugen när vi åkte förbi bron att klättra upp på den och se utsikten. det är en kul grej att visa folk att objekt och byggnader inte alltid behöver användas till det de är tänkta för.

Vad säger du om polisens kritik, att du utsatte andra människor för livsfara om du hade ramlat?

– Jag anser inte att jag tar några risker för mitt eget eller andras liv. Så fort jag känner mig osäker när jag är ute och klättrar så avbryter jag. Det syns inte på filmen men det är ett enormt säkerhetsarbete och planering bakom varje klättring.

Hur ser du på risken att andra kanske inspireras av din film att göra likadant?

Jag trodde aldrig att filmen skulle få så stor uppmärksamhet. Samtidigt som jag litar på att folk har ett eget omdöme så är det här inte för alla. Jag är lite orolig för att det skulle kunna inspirera någon som inte har rätt säkerhetstänk.

– Jag känner mig lite lugnare efter att ha läst igenom alla kommentarer. De flesta säger att de aldrig skulle våga men att det är coolt att se.

Samtidigt har du gjort flera liknande videos som har långt fler visningar?

Det var i samband med att jag la upp klippet på Högakustenbron som andra videos också boostades. Det stod halvstill kring några tusen sedan tror jag att folk hittade olika klipp, det kan lika gärna vara en slump att det skedde i samband med Höga kusten-videon.

Tänker du fortsätta att göra sådana här filmer i framtiden?

– Jag tror att jag kommer vara mer försiktig med att visa hela klättringen och börja lite senare för att inte avslöja hur man tar sig upp. Jag kommer nog även att göra fler videos som inte är klättring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.