Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gåltjärn väster om Härnösand slog snörekord i februari 2018. Men sådana extrema snömängder kommer att bli allt ovanligare visar SMHIs klimatanalys. Foto: SVT

Klimatanalys visar att snötäcket tunnas ut i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

De riktigt snörika vintrarna är snart bara ett minne. Det visar en klimatanalys som SMHI gjort på Länsstyrelsen Västernorrlands uppdrag.

– Även om vi i början av året fick stora mängder snö i norra Sverige, så är den långsiktiga trenden att vi får allt färre snödagar per år med mindre snödjup, säger Viveka Sjödin, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen Västernorrland.

SMHI har tittat på perioden 1963-19912 som referens, då hade Sollefteå i snitt nästan 14 dagar per år med snödjup över 50 centimenter. Nu ändras det dramatiskt. Från idag till 2050 kommer Sollefteå att ha endast 1-3 dagar med så mycket snö. Vid sekelskiftet, om 80 år alltså, kommer Sollefteåborna inte ha en enda dag med snödjup över 50 centimeter.

I Sollefteå, visar analysen, att dagens medelsnödjup på 35 centimeter vid sekelskiftet kommer ha krympt till 10 centimeter. I Sundsvalls kommun är differensen ännu större där minskar medelsnödjupet från 40 centimeter till 10 under resterande del av 2000-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer