Sveriges klimatambassadör, Lars Ronnås talade på Europadagen i Örnsköldsvik. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Klimatet het fråga inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

När Europadagen firades i Örnsköldsvik var Sveriges klimatambassadör en av talarna.

2016 utsågs Lars Ronnås till Sveriges klimatambassadör, ett år efter Parisavtalet skapades. Enligt honom är Parisavtalet brytpunkten för hur klimatfrågan behandlas internationellt. Innan avtalet låg fokus på att komma överens om vilka mål som ska uppnås. Efter avtalet ligger fokus på att genomföra målen.

– Klimatfrågan har ju kommit in i samhällsekonomin på ett helt annat sätt än tidigare. Just för att vi ser att klimatförändringar inte ligger i framtiden. Det är något som pågår nu och som kan bli ännu värre i framtiden om vi inte gör något.

EU-valet 2019

Klimatet får mer plats

Inför valet till Europaparlamentet 26 maj ses arbetet mot klimatförändringarna som en av de hetare frågorna. Även Lars Ronnås upplever att klimatfrågan har fått mer plats i politiken inför valet.

– Vad jag har sett hittills så har klimatfrågan kommit upp i diskussionerna och det är väldigt viktigt eftersom en stor del av klimatpolitiken bestäms på EU-nivå. Det är EU som bestämmer mycket av den klimatpolitik vi ska ha i Sverige och där har vi varit pådrivande inom EU för att vi ska ha progressiva och skarpa klimatkrav.

Ingen klimatångest

Under Lars Ronnås föreläsning på Europadagen presenterades siffror på tätheten av partiklar i luften, ökning av utsläpp och möjliga åtgärder för att minska utsläppen. Samtidigt visar nya mätningar att färjetrafiken i Östersjön släpper ut dubbelt så mycket koldioxid än man tidigare trott. Men trots alla dystra utsläppsrapporter låter sig klimatambassadören inte drabbas av klimatångest.

– Man kan bli väldigt skrämd av vad som händer, med all rätt. Men jag vet inte om man ska tala om ångest. Det här är en realitet. Om vi inte ställer om så kommer vi att få väldigt stora problem i vårt samhälle och globalt. Det är viktigt hur vi är som privatpersoner och konsumenter och ställer krav på våra politiker. Jag vill inte göra det här till en psykologisk fråga. Det här handlar om att vara med och förespråka och arbeta för en omställning av vårt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet