Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt kommer sex elbilar finnas tillgängliga för den som behöver – och vill – resa klimatsmart. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Klimatsmart bildelning i Örnsköldsvik startar i februari

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli lättare för såväl besökare som boende i Örnsköldsvik att köra klimatsmart. I februari kommer ett bildelningskoncept till stan som ska göra det lättare att resa utan större klimatavtryck. 

Elbilarna, som kommer från företaget E-go, kommer att finnas tillgängliga i bland annat Paradisgaraget och vid flygplatsen. Bakom initiativet står Örnsköldsvik Airport, Örnsköldsviks kommun, näringslivet och besöksnäringen i Höga kusten.

– Jag ser stora användningsområden. För vår del är det initialt marktransporter till stan. Vi har väldigt mycket besökare, både turister, men också exempelvis konsulter som behöver ta sig runt på egen hand, säger Robert Gyllroth, VD för Örnsköldsviks Airport, och fortsätter:

– De här möjligheterna har vi inte sett här lokalt tidigare, det blir litegrann som elsparkcyklarna i större städer.

Bilarna är helt nyckellösa och öppnas med hjälp av en mobilapp. Ett antal laddstolpar har redan installerats vid utvalda hotell, paradisgaraget och vid flygplatsen. Enligt pressmeddelandet som skickades ut kan även elcyklar och elsparkcyklar stå näst på tur.

I klippet: Hör mer om de nya elbilarna och varför konceptet enligt initiativtagarna passar Höga kusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.