”Det kommer ge bra effekter både för den ätstörningsvård som vi bedriver i dag men också den vi kommer bedriva framåt”, säger Elina Backlund Arab (S) om specialistkliniken för svårbehandlade ätstörningar som inrättas i Sundsvall. Foto: SVT

Klinik för svårbehandlade ätstörningar inrättas i Sundsvall – första i norra Sverige

Publicerad

Region Västernorrland får som första region i norra Sverige en högspeciliserad klinik för svårbehandlade ätstörningar.

Det beslutet tog Sveriges kommuner och regioner, SKR, på onsdagen.

– Det här är viktigt för hela norra Sverige, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

2020 beslutade Socialstyrelsen om att inrätta fem enheter i landet för svårbehandlade ätstörningar. Och en av klinikerna kommer alltså öppnas i Sundsvall.

– Det känns fantastiskt bra. Det kommer ge bra effekter både för den ätstörningsvård som vi bedriver i dag men också den vi kommer bedriva framåt, säger Elina Backlund Arab (S).

Första i norra Sverige

Kliniken blir alltså den första och hittills enda i norra Sverige. Verksamheten kommer ta emot vuxna och ungdomar från 16 år – från hela landet.

Därför kommer avtal behöva tecknas med andra regioner om att bedriva den här vården.

– Vi har ett stort stöd från norra sjukvårdsregionsförbundet för att få till de här avtalen. Och det här är viktigt inte bara för Västernorrland utan hela norra Sverige, då den här kompetensen inte skulle finnas annars, säger Backlund Arab.

Krav måste uppfyllas

Verksamheten kommer bedrivas vid Sundsvalls sjukhus och i nära samarbete med Umeå universitet och planen är att den ska öppna om ett och ett halvt år.

Men innan kliniken kan komma igång måste fortfarande ett antal krav uppfyllas.

Bland annat måste kompetent personal anställas i en region där bemanningskrisen inom vården varit högst aktuell den senaste tiden.

– Vi har god kompetens hos personalen inom psykiatrin som vi kan bygga vidare på. Men det är klart vi behöver bygga på med mer kompetens, därför vill vi också få hit personal utifrån, säger Elina Backlund Arab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer