Efterlysning av patient fördröjdes när chef sov Foto: SVT

Chef på Rättspsyk sov på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

I en avvikelserapport från september beskrivs att en patient på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall skulle efterlysas eftersom hen misskött sin permission, skriver Sundsvalls tidning. Men eftersom den ansvarige chefen sov, försenades anmälan.

Det är en viss chef som ska göra efterlysningar, men i fallet från september fick istället en annan i personalen göra det, vilket verksamhetschef Bengt Eriksson på Rättspsyk ser som en allvarlig händelse.

– Det ska inte inträffa, säger Bengt Eriksson till Sundsvalls tidning.

Chefen sov

Enligt Sundsvalls tidning var det en patient som misskött sin permission som skulle efterlysas, och enligt rutinerna försökte då personal kontakta chefen, utan att lyckas eftersom hen sov. Nattarbetare har rätt att sova en timme, men i den tjänsten ska man ändå snabbt kunna agera.

Efterlysningen fördröjdes

Enligt avvikelserapporten försökte först annan personal på avdelningen efterlysa patienten, utan framgång, och sedan tog en sjuksköterska med utökat ansvar på sig uppgiften, och lyckades då. Detta innebar att efterlysningen blev fördröjd med över en halvtimme, säger Bengt Eriksson till Sundsvalls tidning.

Enligt Eriksson är det mest allvarliga i händelsen att sjuksköterskan fick göra chefens uppgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.