Många väntar på en plats till ett särskilt boende – i Örnsköldsvik och Sundsvall är det längst kö. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många väntar på plats till särskilt boende

Uppdaterad
Publicerad

I de flesta kommuner i Västernorrland är det kö till att få en plats på ett särskilt boende, alltså boende för äldre. I Sundsvall står närmare 60 stycken i kö, men där kommer också glädjande besked om att minst 140 nya platser kommer att skapas.

Vi har tidigare berättat om Olle Bertilssons 89-åriga mamma som är i akut behov av ett särskilt boende, men som fortfarande bor hemma då det inte finns några lediga platser i Härnösands kommun.

Och så ser det ut i de flesta kommuner – i en enkätundersökning, där SVT kontaktat tjänstemän i alla länets kommuner, svarar de flesta att de har en kö till särskilda boenden. Flest äldre väntar på en plats i Sundsvall och Örnsköldsvik.

Två kommuner utan kö

I Kramfors och Ånge däremot har man ingen kö överhuvudtaget.

Under onsdagen fattar vård- och omsorgsnämnden i Sundsvall beslut om en ny plan för äldreomsorgens boenden. Det kommer bland annat innebära att 140 nya platser skapas på särskilda boenden, i samband med en utbyggnad av äldreboendena Solhaga och Alnösol.

Så många väntar på en plats till särskilt boende – Vi ställde frågan till varje kommun

Sundsvall

Närmare 60 personer väntar på en plats. Personer med akuta behov prioriteras i kön samt att den som inte kan vänta även kan beviljas korttidsboende om det inte finns någon ledig plats på SÄBO och att vården inte kan tillgodoses genom utökade hemtjänstinsatser.

Kramfors

Ingen väntar på en plats. På grund av akuta behov, och inga platser, har kommunen istället ökat hemtjänstinsatserna så att man kan bo kvar hemma i väntan på plats.

Örnsköldsvik

59 personer är biståndsbedömda till vård och omsorgsboenden. I avvaktan på verkställighet bor personerna i sina ordinära hem med hjälp av hemtjänst. Om det bedöms så stora behov av vård och omsorgsboende att personen ej kan vänta på boende hemma, kan ett beslut om korttidsboende fattas.

Timrå

Åtta personer väntar på särskilt boende. Om hemsituationen är ohållbar beviljas korttidsvistelse i avvaktan på boendeplats.

Ånge

Ingen kö till särskilda boenden. Erbjuder korttidsplatser samt permanenta platser för de som har behov.

Härnösand

Ett 30-tal äldre står i kö. Vid akut behov kan man vända sig till socialförvaltningen och få en utökning när det gäller till exempel hemtjänsten.

Sollefteå

Just nu finns 19 verkställda beslut om plats på särskilt boende. Alla erbjuds plats inom 90 dagar. För de som har ett akut behov erbjuds plats på annan ort i kommunen än det som önskas i första hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.