Kollapsade av stress vid busshållplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler blir sjukskrivna under lång tid av stress. Den största ökningen står kvinnorna för. Alnöbon Malin Rönnblom kollapsade av stress för över två år sedan.

Motiven på de tavlor hon började måla när hon blev sjuk talar sitt tydliga språk. Det var mycket frustration och ilska som behövde komma ut.

– I och med att jag har två små barn, så är det inte så lätt att sitta inne och skrika och gråta. Lättare att komma ut hit och sitta och skrika, säger Malin Rönnblom och pekar mot en tavla på golvet i ateljén. Flickan på bilden sitter mitt i en blomma, håller för öronen och skriker ut sin ångest.

utmattningssyndrom

”Det bara snurrade”

Malin Rönnblom började måla för att uttrycka sin frustration och ilska.

Det var över två år sedan första smällen kom för Malin. Hon skulle ta bussen till jobbet från Alnön när hon plötsligt kollapsade vid busshålllplatsen.

– Det bara snurrade. Så jag fick krypa upp igen och satte mig i hallen och satt där med kläderna på och jag kom ingenstans. Jag var som förstelnad, berättar hon.

Så här efteråt förstår hon att det måste ha börjat långt tidigare. 2008 fick de en dotter och det var många vakna nätter, heltidsjobb, husrenovering och egna projekt. När kroppen sa ifrån hade Malin hade inte en tanke på utbrändhet.

Allt fler kvinnor drabbas

–  Det fanns inte i min värld. Det var mer som att nu blir jag tokig. Nu händer det något i skallen, säger Malin.

Antalet personer som är sjukskrivna en längre tid ökar dramatiskt. Enligt statistik som Försäkringskassan tagit fram åt Dagens Nyheter är stress en allt vanligare orsak. Var femte kvinna som är sjukskriven har en diagnos som är relaterad till stress. För Malin handlade det om utmattningssyndrom.

Hon var helt sjukskriven i en månad, men började snart jobba igen. I slutet av februari förra året kom nästa smäll.

–  Jag fick yrsel gick som sick sack.  Jag gick till läkaren och då skickade han mig till akuten på en gång. Han gjorde balansövningar och då föll jag bara. Han blev nog också rädd ifall det var tumör eller stroke eller något annat, berättar Malin.

Hade inte tid att vara sjukskriven

Men det var stress även den här gången. Malin hade svårt att acceptera diagnosen.

 – Jag hade inte tid med det, att vara sjukskriven. Det är ju helt värdelöst. Då kände jag också stress i att inte få inkomst.

Hon kunde vakna kallsvettig på natten och rabbla långa listor. Banala problem växte och blev jättestora. Tystnaden i atèljen blev allt viktigare.

– Jag blev väldigt känslig för ljud. Det är jag fortfarande.  Jag glömde bort saker, jag fick svårt att läsa, säger Malin.

Tar många år att bli frisk

Enligt Socialstyrelsen innebär utmattningssyndrom fysisk och psykisk utmattning efter långvarigt stress-påslag. Återhämtningsfasen kan pågå i många år.

Malin har nu accepterat sjukdomen.  Hon jobbar dettid och vet när det är dags att trycka på pausknappen.

Malin Rönnbloms ängel försöker hitta pausknappen.

– Nu känns det rätt bra. Jag dippar till och från hela tiden, men nu vet jag att jag kommer att göra det.

Ska ha utställning

Utan kollapsen hade Malin kanske aldrig kommit igång med målandet. Och nu ska hon till och med ha utställning.

– Det är lite knäppt egentligen för att på något vis är jag nästan tacksam. Jag behövde någon som ruskade tag i mig, avslutar hon.

Utmattningssyndrom

Symtom – både kroppsöliga och fysiska

Vanligen har insjuknandet föregåtts av ett eller flera stressrelaterade besvär under en längre period. Symtomen kan vara både kroppsliga och psykiska.

Känslomässiga

  • Lättirriterad, orolig och nedstämd. Det är också vanligt att man har ångest.

Tankemässiga

  • Försämrat minne, koncentrationssvårigheter, problem med att planera och genomföra uppgifter.

Sömnstörningar

  • Svårt att somna och/eller många uppvaknanden under natten.

Trötthet

  • Energilöshet, trötthet som är svår att vila bort, utmattning.

Kroppsliga

  • Hjärtklappning, magkatarr, förstoppning, högt blodtryck, värk, överdriven ljudkänslighet.

Själva insjuknandet kommer ofta smygande, men kan ibland vara dramatiskt då man upplever att man ”går in i väggen”. Man kan då plötsligt få svårt att orientera sig, svårt att göra vanliga saker som till exempel att låsa upp en dörr, bli förvirrad, känna stark ångest och få yrsel.

Utdrag ur vårdguiden i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

utmattningssyndrom

Mer i ämnet