Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Sjölander (S, till vänster) och Johan Andersson (C), båda kommunalråd i Västernorrland, fick inga besked av regeringens utredare om ersättning till vindkraftskommunerna. SVT:s Pierre Ragnehag intervjuar. Foto: Shanker Prem SVT

Kommunalråd i Västernorrland besvikna – svaren om vindkraftsåterbäring uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens tilläggsdirektiv gör det i dagsläget inte möjligt att ge kommunerna intäkter för vindkraft via en skatt. Det trots att regeringens egen utredare konstaterar att det är den enda möjligheten.

Andreas Sjölander (S) och Johan Andersson (C), kommunalråd i Härnösand respektive Sollefteå följde torsdagens presskonferens via webben – och var besvikna efteråt. Hör dem här i klippet.

Vindkraften i Sverige behöver enligt regeringen byggas ut – men den statliga utredning som nu presenterats ger inga förslag på hur kommunerna ska få ersättning. Det har helt enkelt inte ingått i regeringsuppdraget.

Regeringens utredare Ulrika Liljeberg konstaterar att det krävs att kommunerna kompenseras med ersättning för att den fortsatta vindkraftsutbyggnaden i Sverige ska kunna fortsätta i önskvärd takt.

– Vår slutsats är att det bara kan ske genom en skatt men det är vi förhindrade att föreslå, sa Ulrika Liljeberg på torsdagens presskonferens på regeringskansliet.

Uteblivna besked

Det hon syftar på är regeringens tilläggsdirektiv till utredningen som kom i november förra året. Det innebär i korthet att utredningen bara kan föreslå incitament till ersättning till vindkraftstäta kommuner som finaniseras av verksamhetsutövarna – alltså inte genom en skatt.

Andreas Sjölander och Johan Andersson kunde efter presskonferensen konstatera att de raka och klara beskeden om kommunala intäkter för vindkraft uteblev – hör dem i intervjun här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.