Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lars Näslund (M), kommunalråd i Örnsköldsvik, om anledningen till att han efter 28 år väljer att lämna politiken. Foto: Louay Bygdén/SVT

Kommunalrådet Lars Näslund (M) i Örnsköldsvik avgår – oklart vem som ersätter

Publicerad

Under måndagen meddelade Moderaterna i Örnsköldsvik att kommunalrådet Lars Näslund lämnar samtliga politiska uppdrag i september. Bakgrunden ska enligt Näslund själv vara hans hälsa.

Enligt ett pressmeddelande ska Näslund ha meddelat sitt beslut under den gångna helgen.

– Jag har varit engagerad i 28 år och man har haft ögonen på sig, det är inte bara att vara förtroendevald. I april fick jag en stroke, att vara politiker är något man är dygnet runt, helger och nätter ibland. Jag känner att det är dags att kliva åt sidan och släppa fram någon som känner att de har orken, berättar Lars Näslund själv vid en pressträff.

Vem som kommer att ersätta Näslund är ännu oklart, men kommer att hanteras internt av Moderaterna.

Tidigare varit i blåsväder

I början av juni gjorde Näslund ett uttalande där han sa att om Alliansen i Örnsköldsvik förlorade budgetomröstningen så kommer de att avgå, något som enligt kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind (C) inte stämde.

Under 2014 tog han en paus från politiken, efter att kommunen polisanmält hans företag för brott mot livsmedelslagen. Några år innan dess gjorde Näslund kritiserade uttalanden i samband med att utställningen Ecce Homo visades i Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.