Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet i Timrå är inte oroad över PTL:s koppling till ökända Xinjiangprovinsen Foto: Fredrik Israelsson SVT (arkiv)

Timrås kommunalråd om kinesiska PTL:s koppling till Xinjiangprovinsen: ”Inte oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att företaget PTL, som står bakom miljardsatsningen på en grafitfabrik i Torsboda i Timrå kommun, har verksamhet i Xinjiangprovinsen, där minoritetsbefolkningen förföljs, oroar inte Stefan Dalin (S), kommunalråd i Timrå.

Mediauppgifter, bland annat i P4 Västernorrland, gör gällande att företaget PTL har betydligt större verksamhet i Xinjiangprovinsen än PTL själva uppger.

Stefan Dalin (S), kommunalråd i Timrå, där miljardsatsningen på att tillverka artificiell grafit ska ligga, anser inte att situationen är bekymmersam.

– Med utgångspunkt från de uppgifter vi har just nu är det inte oroande, säger han. 

Förföljelse och slavarbete

Den autonoma (begränsat självständiga) Xinjiangprovinsen ligger i den västligaste delen av Kina. Den har en historia av förföljelse av uigurer, som är en del av befolkningen i området.

Bland annat har uigurer utan rättslig prövning placerats i omskolningsläger där det, enligt Utrikespolitiska institutet, finns vittnesmål om svåra förhållanden och övergrepp.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch handlar det om miljoner uigurer och andra minoritetsgrupper som spärrats in mot sin vilja.

Vidtagit åtgärder

Stefan Dalin vill inte utveckla hur man nu kommer att gå vidare i frågan men medger att man vidtagit åtgärder för att få reda på mera om kopplingen mellan PTL och Xinjiangprovinsen.

I videon ovan svarar Stefan Dalin på SVT:s frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grön industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet