Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Ånge, om hur det kommer sig att utvecklingen mot en vätgasfabrik gått så fort. Till höger Sigrid Nord, projektledare på RES Renewable, bolaget bakom satsningen Foto: Per-Erik Ström/SVT

Kommunalrådet säker på att vätgasfabriken i Ånge blir av: ”Enorm boost för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Tillgång till fria markområden, stora mängder el till lågt pris och ett utbyggt system för överföring av all kraft – dit den behövs. Det är några av grundbultarna för att mångmiljardsatsningen i Ånge ska bli av.

Utvecklingen har gått rasande fort – en tydligt effekt av EU:s nya prioriteringar, menar Erik Lövgren (S), kommunalråd i Ånge.

För två år sedan fick kommunen hantera verkningarna av den stora nedläggningen i Östavall när ortens sågverk försvann.

Idag ser framtiden plötsligt helt annorlunda ut.

Vätgas i Ånge

Klippet nedan; de nya kraven som ställs på kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Lövgren (S) träffar politiker, lobbyister och företag på årliga vindkraftsmässan i Stockholm. Vätgasetableringarna kräver inte bara massor av energi, satsningarna ställer helt nya krav på kommunen.

– Det är en enorm boost, en utvecklingsstege vi aldrig sett maken till.  Orden är Erik Lövgrens (S), kommunalråd i Ånge.

Om tre år kommer kommunen – som det verkar – ha en av världens största vätgasfabriker inom sina gränser.

 ”För stor för att falla”

Trots en skakig omvärld med krig, energikris och kraftiga prisökningar är han trygg i att satsningen, som kostar 40-miljarder, i Ånge blir av. Vätgassatsningen är – förenklat – för stor för att falla, menar Lövgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vätgas i Ånge

Mer i ämnet