Kommunals medlemmar flyr till SAC Syndikalisterna

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalerna inom fackförbundet Kommunal flyr medlemmarna. Samtidigt har andra fackförbund märkt ett ökat intresse.

Krister Bäckstrand representerar Sundsvalls lokala samorganisation som är en del av SAC Syndikalisterna. Att folk fått minskat förtroende för de stora fackförbunden har han märkt redan tidigare. Men när avslöjandet om excesserna inom fackförbundet Kommunal kom ökade intresset för SAC Syndikalisterna:

– Ja, det gör vi verkligen. Vi känner att många inom kommunal känner en hopplöshet. Dom är arga och besvikna på att det gått till på det här sättet.

Den stora skillnaden mellan de båda organisationerna menar han är att femtio procent av medlemsavgiften stannar loakalt hos SAC Syndikalisterna. Därmed kan inte det fenomenet uppstå att de fackliga ledarna har löner flera gånger högre än de arbetare de representerar:

– Våra funktionärer i Stockholm tjänar 23.000 kronor i månaden. Jämför det med Annelie Nordströms lön på 100.000 kronor som ordförande för kommunal, säger Krister Bäckstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet