Kommunanställda får presentkort – Härnösand vill stötta handeln

Uppdaterad
Publicerad

Nu får alla med en månadsanställning vid Härnösands kommun ett presentkort på 500 kronor. Kommunledningen vill på detta sätt visa sin uppskattning för det arbete personalen gjort under coronapandemin.

Totalt rör det sig om närmare 2 300 presentkort till ett värde av cirka 1,1 miljoner kronor. Pengarna tas från de medel som finns avsatta för kostnader på grund av covid-19.

– Sommargåvan till personalen är vårt sätt att visa uppskattning. Personalen har jobbat väldigt mycket den senaste tiden, inte bara inom vården. Vi ser att hela organisationen varit på tå, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

Stöd till lokala handlare

Men kommunledningen vill inte bara visa uppskattning, de vill också stötta de lokala handlarna. De presentkort som delas ut gäller nämligen bara hos de cirka 40 handlare som är anslutna till HÄR Handel och Möten AB. Företaget har som uppgift att verka för handelns utveckling i Härnösand. Butiker och restauranger som inte är anslutna kan göra det genom att kontakta Härnösands kommun.

Omdiskuterat att ge stöd

Härnösands kommun har tidigare kritiserats för att stödja den privata handeln genom att köpa in sig i Prismagallerian. Kommunallagen säger också att stöd inte får ges till privata näringsidkare.

– Det här är först och främst en gåva till personalen. Någon gynnas alltid av att vi ger gåvor och i det här fallet är det handeln i Härnösand, säger Sjölander.

Enligt kommunallagen kan undantag göras om åtgärden är av allmänt intresse för kommuninvånarna.

– Jag tror att det här beslutet är ganska okontroversiellt för kommuninvånarna. Vi vill visa vår uppskattning, det är ett begränsat antal företag men vi tror att om deras likviditet ökas så kan det ge ringar på vattnet och även gynna andra företag menar Sjölander.

Sjölander lyfter också att regeringen på senare tid ökat möjligheterna för kommunerna att ge gåvor.

M och SD kritiska

Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.

– Vi är för att ge en gåva, men inte att presentkortet bara ska gå att använda hos 1,8 procent av Härnösands företag, säger Anders Gäfvert (M).

Gäfvert påpekar att beslutet innebär att det bara går att handla i Härnösands centrum, inte i kommunens ytterområden. Detta eftersom handlarna där inte är anslutna till HÄR. Kommunens uppgift om 40 anslutna handlare är fel, uppger Gävert som menar att den korrekta uppgiften är 36. 

Sverigedemokraterna anser också att det är fel att vissa handlare gynnas.

– Vi har inget principiellt emot en sommargåva. Vi vänder oss emot hur man fördelar pengarna. Det ska vara lika för alla och de här presentkorten går inte att lösa in hos alla handlare, säger Lennart Bergström (SD), gruppledare Härnösands kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.