Åsikterna går isär om kommunens delägande i Prismagallerian. Hör vad Kristoffer Bodin (M) har emot satsningen. Andreas Sjölander (S) är av en annan uppfattning.

Härnösands kommun köper 50 procent av Prismagallerian

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Härnösand beslutade idag att kommunen går in som delägare i Prismagallerian. Men beslutet var inte enhälligt.

Affären innebär att Härnösands kommunfastigheter köper 50 procent av aktierna i Härnösand Handel AB för 4,5 miljoner kronor. Ägarskapet delas med den nuvarande ägaren Westerlinds Fastigheter. Kommunfullmäktige klubbade också igenom en kommunal borgen på 62 miljoner kronor.

Kritik mot beslutet

Men beslutet var inte enhälligt. Den politiska majoriteten med S, V, MP och KD röstade för ett köp, medan M och SD röstade emot.

Skälet till att M säger nej till affären är att man menar att affären skulle vara ett brott mot kommunallagen som säger att en kommun inte får stötta enskilda näringsidkare såvida inte ”synnerliga skäl” föreligger.

– I det här fallet saknas synnerliga skäl, hävdar Lennart Bolander (M).

De argument som kommunfastigheter menar tala för affären; vikten av ett livskraftig centrum och att affären kommer att öka fastigheternas värde, sågar Lennart Bolander brutalt.

– Jag tycker det är luftpastejer alltihop.

”Inte enskilt stöd”

Andreas Sjölander (S) replikerade:

– Det här är inte ett enskilt stöd, det är ett samarbete på affärsmässig grund och det är något helt annat.

Han menar att det är viktigt att kommunen arbetar för att utveckla staden.

– Det är ingen annan som gör det åt oss, menar Andreas Sjölander (S).

Stor ombyggnation

Gallerian ska nu byggas om i fyra etapper varav etapp ett redan har startat. Nya butikslokaler, lekyta/torg, lägenheter samt coworking-yta – en slags flexibel kontorslösning – ska byggas. En investering på 38,5 miljoner. Pengar som Härnösands kommunfastigheter behöver låna.

Efter en intensiv debatt och först efter votering stod det klart att kommunstyrelsens förslag vunnit med röstsiffrorna 23-20.

Prismagallerians historik

Prismagallerian i Härnösand invigdes år 1966. Med sina 7000 kvadratmeter och flera olika butiker var den en ny sorts varuhus och den inrymde också Ångermanlands första rulltrappa. Det var byggherren K E Centervall som byggde gallerian som var en av de första galleriorna i Norrland. Prismagallerian har under de senaste 10 åren haft flera olika ägarkonstellationer. Westerlinds Fastigheter köpte fastigheten sommaren 2017 av fastighetsbolaget Amasten.

Källa: Tidningen Yippie och Härnösands kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.