Butiksdöden brer ut sig i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Tungt slag för Härnösands centrum när varuhusjätte lägger ner – men trenden kan vändas, tror både torghandlare och fastighetsjättar.

Mitt på torget i Härnösand står Göran Dahlboms husvagn, just nu till bristningsgränsen fylld med med julblommor.

Göran är torghandlare och verksam i Härnösands handelsförening. 

Butiksdöden

Att den stora varuhusjätten Åhlens efter decennier i staden nu packar ihop och lägger ner är dystert, det medger han, men han vägrar ge upp.

Det finns en plan, visar det sig. 

– Ja, man kan ju lägga sig ner och dö och sucka att det var bättre förr, säger han.

– Men man måste ju tro på en framtid också om man vill hålla på, och det vill vi, säger han.

Nya köpcentret tuff utmanare

Butiksdöden i centrum brer ut sig , och konkurrensen från det nya köpcentret på andra sidan stan´,  ”Ankaret” har varit tung för stadskärnan.

Förutom Åhléns kommer ytterligare tre butiker försvinna från ärevördiga gallerian ”Prisma” mitt i centrala Härnösand, gallerian som ståtade med en av Ångermanlands första rulltrappor när den invigdes 1966.

Men Göran tror möjligheten är stor att trenden kan vändas,  och att livet åter ska flöda i centrum.

Kommun, handlare och ägare samarbetar

Det han nu hoppas på är ett gemensamt projekt där handlarna, tillsammans med kommunen och de två helt dominerande fastighetsägarna i centrum satt sig ner för att hitta en gemensam strategi och plan för stadskärnan. 

Kanske inte nödvändigtvis jaga en ny varuhusjätte, utan helt andra lösningar.

Äger över 90%

Tidigare ägdes butiksfastigheterna av en rad olika ägare, men att det numera är bara två stycken,  lokala Westerlinds fastigheter och Stockholmsbaserade Amasten, gör att alla inblandade hoppas att det ska gå lättare att komma överns om tagen.

De två företagen äger över 90% av butikslokalerna i centrum.

– Vi lever i en föränderlig värld och vi måste anpassa oss, säger Emil Westerlind på Westerlinds fastigheter i Härnösand, en av storägarna i centrum. 

 – Trenden går att v

Foto: Pierre Ragnehag

ända, det är jag övertygad om,  men det kräver att det tas ett helhetsgrepp. 

Nu har projektgruppen jobbat de tre senaste månaderna med att skissa på hur en modern stadskärna i Härnösand kan komma att se ut.

Vad det sen kommer att bli, och man kommer att lyckas, det återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Butiksdöden

Mer i ämnet