Tufft för handeln i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Detaljhandeln flyttar ut från butikerna och hem till datorn eller paddan hemma i soffan. Det förutspår Svensk Handel i en ny rapport.
Vi åkte till Galleria Christoffer i Kramfors.

Det går fort nu enligt Svensk Handel. Antalet fysiska butiker minskar dramatiskt och det vi ser är bara början. 2025 väntas 30 procent av inköpen ske via nätet.  I glesbygd ännu mer.

Rasoul Zarar säljer mackor på Galleria Christoffer i Kramfors. Han säljer inget via nätet men har ändå har märkt en förändring:
– Det är klart att det märks. Är det litet rotation i Gallerian så säljer jag mindre. Runt 20 procent har jag tappat tror jag, berättar han.

30 procent på nätet

E-handeln kommer att ha en försäljningsandel på 30 procent av den totala detaljhandeln och det här kommer både få effekter på antalet butiker och antalet anställda som vi ser kommer att sjunka, säger Andreas Svensson, projektledare för rapporten.

Rapporten presenterar två olika framtida scenarier kring hur e-handeln fram till 2025 kan påverka antalet fysiska butiker i Sverige. I det första och milda scenariot kommer antalet fysiska butiker att sjunka från 46.800 till 41.000 och i det andra scenariot till 36.000 butiker.

Johan Christoffer Kramm, född 1690, kom från Livland via Finland till Sverige 1741. Vid Ångermanälvens mynning lät han uppföra flera sågverk. Staden Kramfors fick sedan sitt namn efter Kramm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Butiksdöden

Mer i ämnet