Från dystra siffror till framtidstro – här vänder vindarna i Sollefteå

Befolkningen har mer än halverats och prognosen framåt ser dyster ut – ändå tror kommunen starkt på framtiden med stora företagsetableringar i sikte och med ett nyöppnat regemente. Följ vår rapportering om Sollefteå och skriv gärna i chatten!

Befolkningen har mer än halverats och prognosen framåt ser dyster ut – ändå tror kommunen starkt på framtiden med stora företagsetableringar i sikte och med ett nyöppnat regemente. Följ vår rapportering om Sollefteå och skriv gärna i chatten!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vår reporter Sophia Vestrin berätta om Sollefteå genom tiderna. Foto: Stina Ahlinder

Vad är viktigt för dig när du väljer var du ska bo?

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hej! Vi kollar närmare på Sollefteå i veckan. Häng med i vår rapportering och skriv gärna i chatten! Hur väljer du var du vill bo?

Journalist. • Gör inte misstaget att använda likhetstecken mellan Sollefteå # Sollefteå stad # Sollefteå kommun # Sollefteå köping eller Sollefteå municipalsamhälle samt Sollefteå kommuns administrationen.

Mitt namn • Att stället inte totalt dör ut under vinterhalvåret. Jag vill bo på ett ställe där samhället är vid liv året runt. I Sollefteå finns så mycket potential, bland annat otroligt vackra byggnader som inte restaureras. Finns konst, historia och natur som till största del nyttjas under sommaren. Vintern handlar om skidor till stor del. Åter till frågan, jag vill bo på ett ställe som existerar året runt. Där det inte finns en segregering utan snarare en stark samverkan. För att vara en sån otroligt liten ort som Sollefteå är segregeringen extremt påtaglig.

Maria Lidzell • Historien upprepar sig! I en stor flyttvåg på 1880-1890-talet flyttade min mormors mor hit från Skåne. Det var en väldigt lång väg att resa då och en anledning till att jag blev norrlänning, med resten av rötterna härifrån! Mitt hjärta blir alltid varmt när jag ser bilder från Sollefteå, så vackert att det nästan är obegripligt att jag inte bor där nu.

Bengt Eckard • Flyttade upp med familjen från Knivsta till Långsele i början av året... Inte ångrat något med det. Lugnt, fint och väldigt trevligt här och människor är varma och vänliga. Sen får man ju 100 gånger mer för pengarna häruppe, om man ser på huspriserna;)

Love • Ingen Vindkraft!

Eva • Synd att välfärden inte finns där, eller får det intrycket av att läsa inläggen.

ANITA • Som född i Norrland med en fantastisk uppväxt med fungerande sjukvård, skola och omsorg, så känns situationen idag som återvändare helt annorlunda. Norrland, och inte minst Sollefteå kn, har utarmats så vi knappt har en fungerande sjukvård. Vindkraftsproblemet kvarstår trots ett tillfälligt uppehåll i kommunen. Men risken finns att våra skogar kommer att invaderas med ännu mer vindkraft. Norrland, och Sollefteå kn inte minst, ligger nära gränsen för att bli en förlorad kommun. Trots sina underbara naturtillgångar.

Anja • Det lockar måmga att kanske flytta norröver. Jag gjorde flytten för ca 10 år sedan. Det finns mycket fint, men det tar lång tid innan man kommer in i ett sammanhang. Och då är det detta med infrastruktur, sjukvård, tandvård etc. De bitarna har samhällsplanerarna i norr glömt. Så tänk noga efter före. Räkna med att få göra långa dyra resor till gamla hemregionen, för ett läkarbesök, laga en tand el. likn. Synd det ska vara så.

Göran • Lantligt med ekan vid sjön intill. Och inte ett vindkraftverk i sikte.

Mjölbypartist • Att det inte är Katrineholm