Kommunen krävs på böter

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg begär en straffavgift på en halv miljon kronor för att en person fått vänta länge på LSS-boende.

Fallet har bedömts som prioriterat av kommunen, men ett tilltänkt boende som inte blev av satte käppar i hjulet i somras. Den 23-åring i Sundsvall som skulle få hjälp med LSS-boende har nu väntat i 1,5 år.

Kommunen har uppgett resursbrist som orsak till dröjsmålet och har inte påstått att det skulle föreligga några särskilda svårigheter i det aktuella ärendet att verkställa beslutet.

IVO konstaterar att ett beslut om insats enligt LSS gäller omedelbart, vilket innebär att insatsen i princip ska tillhandahållas utan dröjsmål. Nu kräver IVO att kommunen betalar en straffavgift på 1,5 miljoner kronor. Avsikten med sanktionsavgiften är att den ska motverkar lagtrots från kommunens sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.