Kommunen köper mat och tjänster för miljoner av Modo

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två åren har Örnsköldsviks kommun och de kommunala bolagen betalat ut 46 miljoner kronor till Modo hockey – åtta miljoner utöver avtalen. Det visar en granskning som Allehanda genomfört.

Örnsköldsviks allehanda har sammanställt samtliga utbetalningar från kommunen till Modo och Evenemangsarenan AB för 2015 och fram till sista oktober i år. Enligt tidningen rör det sig om åtta miljoner extra – utöver kända avtal.

En stor del handlar om att kommunen köpt mat och tjänster i samband med konferenser i arenan. Enligt avtalet mellan kommunen och Modo hockey från 2013 garanteras föreningen och dess evenemangsbolag 15 miljoner per år från kommunen. Där ingår hyra av arenan för till exempel konferenser och andra kommunala evenemang.

Modo och pengarna

Utöver detta betalar kommunen extra för hyra av utrustning och man är också hänvisade till att köpa mat och dryck av föreningens arenabolag – sammanlagt handlar det om flera miljoner kronor över två år.

Men varken kommunalråd Glenn Nordlund (S) eller oppositionsråd Anna-Britta åkerlind (C) anser att situationen är problematisk.

– Det blir ju en naturlig effekt, eftersom vi i det avtal vi har redan betalar för att få använda ytor i arenan och vi har behov av möteslokaler. Då är det klart att det blir kringköp som kommer till, säger Glenn Nordlund.

SVT: Man kan inte se det som att det blir snedvriden konkurrens?

– Vill man kan man säkert se det så, men det är inte bara på arenan som vi håller till.

Anna-Britta Åkerlind är inne på samma linje:

– Vi köper ju den här typen av tjänster på flera ställen, så det är ju inte bara av Evenemangsarenan. Jag ser det som att vi har redan betalat för de här lokalerna i avtalet och då är det ju bra att vi använder dem.

SVT: Så du ser inga problem med att kommunen köper för de här summorna av Evenmangsbolaget?

– Nej, jag har inte något problem med det just nu. Sedan pågår det ju en utredning om hur relationen ser ut mellan Modo hockey och kommunen och där finns det ju all anledning att ta med den här aspekten också, säger Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modo och pengarna

Mer i ämnet