Elsa Lindqvist konstaterar att hockeykillarna behandlas bättre än hockeytjejerna. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Elsa: ”Det är som att vi inte räknas”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara hyresbidragen som skiljer tjejerna och killarna åt på hockeygymnasiet. Sistaårseleven Elsa Lindqvist kan räkna upp en rad andra områden.

Läs även: Modo ger hyresbidrag till killar – tjejer blir utan.

Elsa Lindqvist från Lycksele går fjärde och sista år på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och har spelat i Modos juniorlag och även i Björklöven.

Modo och pengarna

Hon kan konstatera att det är inte bara när det gäller hyresbidrag som det finns stora skillnader mellan pojk- och flickspelare.

– Killarna får bättre istider och har tre omklädningsrum medan vi får ha våra grejer i backar i ett förråd tillsammans med våra trunkar, klubbor och tröjor.

”Brukar säga att vi inte drar in pengar”

Vad beror orättvisorna inom ishockeyn på?

–  De brukar säga att vi tjejer inte syns lika mycket och att vi inte drar in några pengar. Det känns nästan som att vi inte räknas.

Hur känns det?

–  Det gör ont. Det känns som att man är osynlig och att man inte alls ska vara här, säger Elsa Lindqvist.

Ger inte upp drömmen

Trots en ojämlik idrott vill hon framåt och hoppas på en förändring för damhockeyn.

– Jag brinner för det här. Det är det bästa i livet och det roligaste som finns. Till slut så borde det ju vända så att vi också får vara med i budgeten. Jag drömmer om att kunna leva på ishockeyn. Att kunna träna varje dag utan att behöva oroa mig för att jobba och hinna med allt runt omkring.

När tror du att det blir så?

– Kanske om tio år. Det får vi hoppas på i alla fall.

SVT Västernorrland försökte under onsdagen att få en kommentar från Modos sida utan att lyckats. Senare under kvällen valde Modo:s VD Johan Widebro gå ut med en förklaring på klubbens hemsida.

– Modo Hockey vill uppnå rimliga nivåer för ersättning samt att förutsättningarna ska bli mer jämställd mellan killar och tjejer. I det aktuella fallet med boendekostnader har det inte varit jämställt, skriver Modo hockeys VD Johan Widebro på klubbens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modo och pengarna

Mer i ämnet