Kommunalrådet: ”Killarna som drar in pengarna till föreningen”

Uppdaterad
Publicerad

Glenn Nordlund (S), kommunalråd i Örnsköldsvik, kände till skillnaderna i hyresbidrag mellan pojkar och flickor på hockeygymnasiet.

– Det här har varit ett sätt att konkurrera om de duktigaste killarna, säger han.

När Glenn Nordlund och hans socialdemokratiska kollegor i kommunfullmäktige mötte Modo hockey för ett par veckor sedan diskuterades just hyresbidragen till hockeygymnasisiterna.

– För mig är frågan inte okänd och Modo har förklarat hur man jobbar med det här.

Modo och pengarna

Historiskt betingat

Han säger sig ha en förståelse för att hockeykillar som flyttar till Örnsköldsvik för att gå gymnasiet och spela för Modo hockey får ett hyresbidrag av föreningen.

– Om jag har förstått det rätt så är det historiskt betingat.

– Det är så här man gör och har gjort för att konkurrera om de bästa killarna, därför att det är de som bygger lagen som sedan drar in pengarna till föreningarna – det kan jag förstå. Men jag är också nöjd med att Modo beskriver sitt sätt att se över det här och en vilja att jobba på ett annat sätt i framtiden.

Inte rättvist

SVT: Men du tycker inte att det är orättvist att man gör skillnad på flickor och pojkar i den här åldern?

Jo, det kan jag känna. Men när de duktigaste killarna spelar ut föreningar och städer mot varandra och kanske till och med har agenter – då kan jag förstå att man hamnar i den här situationen. Men det känns inte alls rättvist.

Örnsköldsviks kommun sa ja till ett extra driftsbidrag på sex miljoner kronor och amorteringsfrihet på arenalånen efter lagets degradering till Hockeyallsvenskan, men ställde samtidigt ett motkrav: klubben måste förbättra sitt jämställdhetsarbete. Glenn Nordlund ser ingen anledning att ompröva kommunens stöd till Modo hockey.

– Jag tycker att föreningen jobbar med de här frågorna.

Läs även: Modo ger hyresbidrag till killar – tjejer blir utan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modo och pengarna

Mer i ämnet