Mikael Nilsson Ryttlinger är verksamhetschef på Sundsvalls kommun. Foto: SVT/Barbro Sellin

Förskolan i Holm stängdes 2019 – öppnas eventuellt igen till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar och bybor i Holm i Sundvalls kommun har kämpat för att en förskola ska öppna i byn i gen. Nu ska kommunen undersöka möjligheterna att öppna Anundsgårds förskola i Holm igen.

Sundsvalls kommun drev förskolan i Holm till 2019, men när Migrationsverket stängde sin verksamhet så var kommunen tvungen att avsluta eftersom det inte fanns tillräckligt med barn.

Enligt Niklas Wikholm, ordförande i föreningen Holmbygdens utveckling finns det idag 14 barn i Holm. Det har varit en inflyttnings- och babyboom säger han. Niklas har tillsammans med föräldrar drivit frågan att kunna öppna förskolan igen.

– Det är ju roligt det här för det är ju så sällan man hör något så positivt från glesbygden. Det här är ju jätteroligt om vi kan få bygden att leva, säger Mikael Nilsson Ryttlinger, verksamhetschef på Sundsvalls kommun.

Ingen återkoppling

Kommunen tittar på inflyttningsstatistik. De försöker hitta ett mönster så att man kan öppna en förskola som är hållbar. Lite längre perspektiv än ett år. De ser på underlaget och personalsituationen.

Föräldrar till 12 barn anmälde intresse via mejl till Anundgårds förskola för ett halvår sedan. De har inte fått något svar från handläggare på Sundsvalls kommun.

– Ja, det är ju olyckligt i så fall, för så brukar vi inte jobba utan det är något som har blivit fel här i kommunikationen. Vi strävar ju efter att ha samma service till alla som bor i Sundsvalls kommun oavsett var man bor någonstans, säger Mikael Nilsson Ryttlinger.

Svårt at t få plats

Idag finns tre andra förskolor i området runt Holm. De ligger i Liden, Indal och Kovland. Verksamhetschefen berättar att de är idag nästan är fullbelagda. I Liden har man två avdelningar. I Indal fem och i Kovland finns det 10 avdelningar. Det är femton barn i snitt per avdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.