Toppmilitär välkomnar Ådalen i kampen om nya regementen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har ännu inte fått frågan var landets två nya regementen ska ligga, men försvarsledningen välkomnar att Härnösand och Sollefteå gett sig in i kampen.

Bakgrunden är att försvarsberedningen föreslagit att två nya regementen ska startas i landet.

Östersund och Falun har anmält intresse, men även Sollefteå och Härnösand som lagt fram ett gemensamt förslag med stöd av Kramfors så sent som förra veckan var kommunerna inbjudna till försvarsutskottet för att presentera sin idé.

Försvaret vill skynda långsamt

Försvarsmaktens ord kommer att väga tungt när de nya utbildningsorterna till sist utses, men ännu har försvaret inte fått någon fråga från försvarsutskottet eller försvarsdepartementet. Det uppger viceamiralen Jan Thörnqvist på besök i Härnösand i helgen. Jan Thörnqvist som tidigare varit chef för marinen är idag insatschef inom försvaret.

Avgörandet kan komma att dröja:

– Det är politikerna som fattar beslut om var nya regementen ska placeras, men vår uppfattning är att vi först måste prioritera den organisation och den utbildningsorganisation vi förfogar över. Att direkt gå över i en expansion tror vi är att förhäva sig. På silkt är det däremot välkommet med nya utbildningsplatser i Sverige. Det är också välkommet att man lokalt vill ha militär grundutbildning, men var dessa regementen ska ligga avgör politikerna, säger Thörnqvist.

Strategisk betydelse

Försvarsmakten tillmäter dock Västernorrland en strategisk betydelse. Länet binder samman södra och norra Sverige och är bland annat av stor vikt för landets energiförsörjning.

Försvaret befinner sig i en expansionfas. Efter regementsdöden i början av 2000-talet har hotbilden mot Sverige omvärderats och nu skruvas försvarsanslaget upp.

– Var vi bedriver vår grundutbildning har dock ingen direkt koppling till vilka de platser vi bedömer som operativt och strategiskt viktiga, säger Thörnqvist.

Texten har uppdaterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.