Det har skett en tydlig koncentration av jobben inom landstingen till den största staden i respektive län i Norrland. Det visar en undersökning som SVT har gjort. I Västernorrland är trenden tydlig.
Måns Rosén, regeringen sjukvårdsutredare, menar att det handlar om specialisering och att det egentligen finns för många sjukhus i landet.
”Sjukvården måste koncentreras”
– Det jag tror är att sjukvården måste koncentreras till viss del. Hur många sjukhus som ska vara kvar måste professionen, de som jobbar med det här, och patienterna komma fram till, säger han.
I hela Västernorrland har antalet landstingsanställda minskat med drygt 14 procentenheter mellan åren 2004 och 2014. Och tittar man nedbrutet på varje kommun är skillnaderna stora. I Sundsvall handlar det om en minskning på 6,4 procentenheter, medan motsvarande siffra i grannkommunen Timrå är hela 56,5 procentenheter. I Sollefteå är minskningen 17,8 procentenheter.
Kan rädda liv
– Jag tror att det viktiga är att de mindre sjukhusen inte gör allt, utan man koncenterar sig på något och blir duktig på det. Träning ger färdighet vad man än håller på med, säger utredare Måns Rosén.
– Vi har visat att man kan rädda ganska många liv om man koncentrerar vården, säger han.
SVTs undersökning har inte tagit hänsyn till att det under perioden kan ha skett en etablering av privata vårdföretag som övertagit landstingets uppgifter. Det gäller bland annat etableringen av privata vårdcentraler vilket skett på flera håll i Västernorrland.
Siffrorna kommun för kommun
Mellan 2004 och 2014 har antalet landstingsanställda – med hänsyn till befolkningen – förändrats så här i Västernorrland.
Ånge
– 6,5 procentenheter
Timrå
– 56,5 procentenheter.
Härnösand
– 33,3 procentenheter
Sundsvall
– 6,4 procentenheter
Kramfors
– 27,4 procentenheter
Sollefteå
– 17,8 procentenheter
Örnsköldsvik
– 16,9 procentenheter
Västernorrland
– 14,1 procentenheter
Västernorrland utom Sundsvall
– 22,3 procentenheter