Strejken bland de anställda på Focus CRS i Fränsta går på fredagen in på sin fjärde vecka – och läget är fortsatt låst. Foto: Jan Ödling

Facket polisanmält

Uppdaterad
Publicerad

Läget i konflikten om kollektivavtal mellan de anställda och arbetsgivare på callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta är fortsatt låst och spänt. Nu har företagets ledning polisanmält fackförbundet Unionen för olaga strejkaffischering.

Under onsdagen gick platschefen på Focus CRS i Fränsta ut och rev ner strejkanslagen vid entrén till företaget. De strejkande anställda utanför satte upp nya anslag – som även de revs ner.

Tre gånger upprepades proceduren. Och nu är situationen mycket spänd mellan de strejkande – som alla tillhör fackförbundet Unionen – och arbetsgivaren.

Focus CRS

Unionen har nu alltså polisanmälts av företagsledningen för olaga affischering för strejken vid entrén till Focus lokaler i Fränsta, trots att fastighetsägaren inte har förbjudit anslagen.

Prestige

När konflikten nu går in på sin fjärde vecka blir situationen alltmer låst.

– Det verkar har gått prestige i det här nu från företagets sida, säger Unionens ombudsman Patrik Andersson som finns på plats för att stötta sina strejkande medlemmar.

På torsdagen kom också Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) på besök för att informera sig om situationen.

– Det här är mycket olyckligt, för alla parter, kommenterade han.

”Företaget tjänar på kollektivavtal”

– Jag önskar att företaget insett att även de tjänat på att upprätta kollektivavtal för sina anställda. Om inte annat har de ju gått miste om lokaliseringsstöd på flera miljoner kronor på grund av detta.

SVT: Vad kan kommunledningen göra?

– Vi kan inte göra så mycket egentligen. Vi hoppas förstås på en lösning så snart som möjligt.

”Kan inte ställa krav”

SVT: Trots att arbetstillfällen och etableringar betyder mycket för små kommuner – borde kommunledningen inte ställa större krav om till exempel anställningsvillkor på företag som vill starta verksamhet i kommunen?

– Nej, det är inte vårt ansvar. Och vi måste i utgångspunkt välkomna alla företag som vill etablera sig här. Det är Länsstyrelserna och Tillväxtverket som betalar ut bidrag och stöd som kan ställa krav och villkor, säger Sten-Ove Danielsson.

Under fredagen arrangerar Unionen ett informationsmöte i Fränsta med anledning av konflikten. Riksdagsledamöter som till exempel Ingemar Nilsson (S) från Sundsvall är inbjudna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Focus CRS

Mer i ämnet