Foto: TT

Konkurrensverket: ”Kommunen måste betala böter”

Uppdaterad
Publicerad

Att Timrå kommun inte följt lagen om offentlig upphandling innebär att de nu måste betala en så kallad upphandlingsskadeavgift.

– När vi får reda på att en förvaltningsdomstol avgjort att är en otillåten direktupphandling är vi skyldiga att obligatoriskt ansöka om en

Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket
Olagligt mångmiljonavtal

upphandlingsskadeavgift, säger Jimmy Dominius som är pressekreterare på Konkurrensverket.

Han säger att skuldfrågan redan är avgjord av domstolen och att bötesbeloppet kommer att ligga mellan 10.000 kronor och 10 miljoner kronor.

– Det som avgör storleken på beloppet är om det är ett upprepat beteenden eller handlar om stora värden. Det kan finnas både förmildrande och försvårande omständigheter.

Ovanligt ärende

Han säger att den här typen av ärenden, där förvaltningsrätten avgjort ett LOU-ärende som rör kommuner och staten är ovanliga.

– Det rör sig om högst ett tiotal ärenden om året, säger han. 

Däremot är det betydligt vanligare att Konkurrensverket startar egna utredningar, som senare landar i en ansökan om upphandlingsskadeavgift.

Upphandlingsskadeavgift

Upphandlingsskadeavgift är en sanktionsavgift som tillfaller staten.

Den kan utdömas om det har skett en otillåten direktupphandling, det vill säga när ett avtal har ingåtts med en leverantör utan att det skett någon annonsering trots att avtalet rätteligen skulle ha föregåtts av ett annonserat förfarande enligt LOU, LUF eller LUFS.

Upphandlingsskadeavgiften får inte överstiga tio procent av det aktuella avtalets värde och den maximala avgiften som kan dömas ut är tio miljoner kronor.

källa: Konkurrensverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olagligt mångmiljonavtal

Mer i ämnet