Socialchef gjorde PR för privat företag

Uppdaterad
Publicerad

Socialchefen i Timrå har fått hård kritik sedan hon tecknade ett olagligt avtal med ett privat företag. Nu står det klart att hon också gjort PR för företaget som hon anlitade för 28 miljoner.

På företagets hemsida hyllar hon samarbetet med det privata vårdföretaget. Med formuleringar som ”äkta engagemang” och ”de är duktiga på att hitta långsiktiga lösningar” ger hon signalen till andra kunder att också göra affärer med företaget.

Städades bort

Men de här formuleringarna städades bort från företagets hemsida nu i veckan. Det görs samtidigt som det står klart att Ingeborg Melin tecknat ett olagligt avtal med företaget för 28 miljoner.

Olagligt mångmiljonavtal

När SVT träffar socialchefen Ingeborg Melin är de positiva omdömena bortplockade från företagets hemsida:

– Min chef ansåg det olämpligt och därför såg jag till att det togs bort, säger hon till SVT.

SVT: Men varför skrev du det? Det är är ju trots allt ett vinstdrivande, privat företag?

– Jag tycker inte att det är så konstigt. Jag har en lång och bra erfarenhet av det här företaget och då är det inte så märkligt att jag ger uttryck för det. Min uppfattning är att de vill gott om människor, säger Melin.

Det var kommunchefen i Timrå, Andreaz Strömgren, som såg till att Ingeborg Melin tog bort texten.

”Strikt affärsmässig relation”

Västernorrland Utveckling & Omvårdnad AB driver tre boenden inom vårdsektorn i Timrå kommun och har bland annat skött mottagningen av ensamkommande flyktingbarn för kommunens räkning. Enligt Ingeborg Melin har kommunen och företaget haft en strikt affärsmässig relation.

JO-anmält

Sedan det olagliga avtalet blev känt under torsdagen har en privatperson också vänt sig till JO och begärt en granskning av det inträffade. I det fallet är privatpersonen orolig för vad som ska hända med de åtta funktionshindrade som fick ett LSS-boende till följd av affären.

Kommunen hade i förvaltningsrätten begärt att de skulle få bo kvar temporärt i väntan på en annan lösning men beskedet från domstolen blev nej. Nu förhandlar kommunen med det privata företaget att själva ta över verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olagligt mångmiljonavtal

Mer i ämnet