SVT Nyheter har läst konkursansökan som kom in till Uppsala Tingsrätt 5 december. Foto: SVT

Konkursansökan mot Nordex: Har obetalda fakturor på 85 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det är obetalda fakturor på totalt 84,4 miljoner kronor som gjort att entreprenörbolaget Active Works begärt Hästkullens vindkraftparks totalentreprenör Nordex i konkurs, som vi kunde berätta i förra veckan.
Samtidigt finns Active Works i sin tur hos Kronofogden – för miljonskulder till underentreprenörer.

SVT Västernorrland har tagit del av konkursbegäran med alla tillhörande bilagor. Ansökan lämnades in till Uppsala tingsrätt under torsdagen.

”Vi har fått nog av den multinationella energijättens oetiska affärsmetoder”, skrev Active Works i ett pressmeddelande.

Grunderna för konkursansökan är flera. Active Works anser att det finns befogad anledning att anta att dess uppdragsgivare i Hästkullenprojektet, Nordex Sverige AB, är och kommer att fortsätta att vara på ekonomiskt obestånd.

”Hög skuldsättning”

Active Works pekar vidare på att Nordex inte betalat ett flertal fakturor som Active Works ställt till företaget under hösten och som alla förfallit till betalning. Bifogade i konkursansökan finns åtta obetalda fakturor på totalt 84 437 191 kronor.

Vidare anförs att Nordex Sverige AB har en hög skuldsättning enligt kreditupplysning, att den tyska moderkoncernen har en låg likviditet ”med hänsyn till ett negativt kassaflöde” – och att Nordex Sverige AB gick med 63 miljoner kronor i förlust förra året och även gick back 43 miljoner 2017.

Kraven bestrids

Kraven från Active Works gällande obetalda fakturor bestrids av Nordex.

– Ryktet att vi är insolventa är taget ur luften. Nordex Sverige AB har inga finansiella svårigheter över huvud taget. säger Timothy Carpenter, vd för Nordex Sverige AB.

I vindkraftsprojektet i Hästkullen nära Viksjö som stått stilla en tid är det nu ”katten på råttan och råttan på repet” som gäller.

Active Works hos Kronofogden

För samtidigt som Active Works begärt projektets totalentreprenör i konkurs så krävs Active Works i sin tur på betalning av ett flertal underentreprenörer för en rad fakturor som förfallit till betalning – sammantaget för mångmiljonbelopp.

När vi kontaktar Kronofogden visar det sig att Active Works förekommer där i form av nio aktuella skulder och 14 gamla. Active Works har bestritt två av de aktuella skulderna men totalt rör det sig om 6,3 miljoner kronor som förfallit till betalning.

Nordex inte i skuldregistret

Historiskt har Active Works under senare tid haft ytterligare 14 ärenden hos kronofogden varav tolv återkallades och två avgjordes i domstol.

Däremot visar det sig att Nordex Sverige AB inte förekommer i deras skuldregister. Där finns varken aktuella eller historiska skulder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet