Foto: TT/Privat

Konstbevattning räddade potatisskörden

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett minst sagt märkligt väderår är det nu dags för länets potatisodlare att plocka upp knölarna.

– Skörden blir mindre än normalt men kvalitetsmässigt ser det bra ut, säger Stefan Nyström i Sidensjö.

Räkna också med höjda priser.

En vinter med snörekord. Snabb och varm vår med översvämningar. En torr och het sommar. Väderåret 2018 har hittills inte varit nådigt mot länets lantbrukare men nu är det i alla fall skördetid; dags att ta reda på det som vuxit.

– Läget är trevligare nu jämfört med hur det var i våras och för en gångs skull är det inte för blött när man ska ta upp utan markerna är fortfarande torra, säger Stefan Nyström som precis börjat ta upp den potatis han satte i våras och skött under sommaren – någon semester har han inte hunnit med.

Kunde vattna större delen

– Det har ju varit extremt torrt men vi har kunnat vattna omkring 80 procent av arealen. Utan bevattningen hade jag fått se mig om efter ett annat jobb.

Ett normalår betar Stefan Nyström av ett hektar per dag ungefär, vilket skulle innebära 25 dagars skörd, men i år siktar han på att vara lite snabbare.

– Det är så pass bra förutsättningar att jag räknar med att kunna köra lite fortare.

Stigande priser

Även om skörden ser ut att bli mindre än normalt är Stefan ändå nöjd med kvaliteten på potatisen. Och på det ekonomiska planet räknar han med ett hyfsat år.

– Priserna har börjat stiga i hela Europa efter den torra sommaren. Vi här i norr har ändå klarat oss rätt bra jämfört med många andra.

Även dyrare utsäde

Leverantören Thomas Sjödin på Höga Kusten potatis i Ullånger, som köper, packar, skalar och säljer potatis, bekräftar bilden:

– Man räknar med en skörd på kanske 80 procent av normalt men det är lite osäkert eftersom man precis börjat skörda här. Skapligt men potatisen är lite skorvangripen eftersom det varit så torrt i sommar.

SVT: Hur blir det med priserna i år?

– Hittills upplever jag att priserna gått upp 30–35 procent och det är den nationella marknaden som styr det, säger Thomas Sjödin.

Även utsädet till nästa säsong, som odlas i år, har blivit dyrare och med stor sannolikhet leder det till högre potatispriser även nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.