– Testerna kommer att användas mycket restriktivt, i fall där barn och ungdomar riskerar att fara illa, säger Sollefteå kommuns tillförordnade socialchef Margulies Brodin till Mittnytt.
Testerna är frivilliga. En tre centimeter lång hårtuss klipps loss och skickas till ett laboratorium i Stockholm. Tio dagar senare kommer ett svar från det privata företag som säljer testerna, som visar om den testade personen använt droger under de tre senaste månaderna.
Urinprover kan egentligen bara visa på droganvändning några dygn tillbaka. Hårtestet ger utslag på dom fem vanligaste tunga drogerna, alltså tre månader bakåt. En del kritiker menar att den långa tiden är ett ingrepp i den personliga integriteten, men Margulies Brodin tillbakavisar den kritiken.
– Om det är risk för att bar far illa av föräldrars missbruk så tycker jag det är viktigare att tänka på barnens rättigheter än föräldrarnas, säger Brodin.
Det privata företaget som säljer testet säljer också till föräldrar som vill drogtesta sina barn – och företag som vill testa sina anställda. Men att använda metoden på personal är inte aktuellt i Sollefteå kommun, än så länge, enligt kommunchefen Karin Norman.
– Det är en fråga som inte kommit upp i kommunen än, därför kan jag varken utesluta eller bekräfta något om det, säger Karin Norman.