SVT Mittnytt har berättat om Sundsvallsföretaget Rectus som importerat och sålt hundratusentals illegala potenspiller. Företaget är ett exempel på en snårig och oöverskådlig handel av preparat som kan vara direkt farliga.
Lars Danielsson som är överläkare vid urologen i Sundsvall förstår att det kan uppstå en marknad.
– Det finns män som känner ett motstånd mot att söka hjälp för sina eraktionsproblem men de som väljer att lösa problemet med hjälp av piller köpta på nätet tar en stor risk. De vet inte vad de äter och vilka biverkningar de ger, säger han.
Biverkningar och allergener
Marknaden av örtmediciner, hälsokost och näthandel med preparat övervakas av livsmedelsverket och läkemedelsverket, men det lokala tillsynsansvaret är kommunernas. I Sundsvall är det livsmedelsinspektörer som åker runt på kommunens försäljningsställen och kontrollerar att produkterna i hyllorna uppfyller lagen. Det får inte vara läkemedel och det får inte ges löften om verksam effekt.
– Det fuskas mycket, det är jag övertygad om, säger livsmedelsinspektören Yvonne Sellstedt. Jag upplever hälsokostbutikerna i allmänhet som ansvarsfulla och kunniga men det som säljs på nätet vill jag direkt varna för, säger hon.
Okänt innehåll, oväntade biverkningar och allergener som ger allergiska reaktioner är några x-faktorer.
Farliga x-faktorer
Sundsvalls kommun har haft ögonen på Sundsvallsföretaget Rectus som importerar och säljer flera hälsokostprodukter, men vid tillsynsbesöken i lokalerna i Bredsand upptäckte man aldrig det kritiserade potenspillret Man Potential.
– Jag vill ändå påstå att tillsynen fungerar hyggligt. Livsmedelsverket, läkemedelsverket och kommunerna samarbetar och tipsar varandra om otillåtna produkter och vi ingriper när vi får veta, säger hon.