Arkivbild Foto: Bertil Ericson/TT

Körde sju år på utländskt körkort

Publicerad

Vid en trafikkontroll i Örnsköldsvik idag, stoppades en man med ett utländsk körkort. Nu misstänks han ha kört olovligt under sju år.

Det var vid tisdagsmorgonens trafikkontroll på Hamngatan i Örnsköldsvik som mannen stoppades. Vid kontrollen visar det sig att han har ett utländskt körtkort som han kört på i sju års tid.

Nu misstänks han för olovlig körning och körkortet tas i beslag.

– Det händer väldigt ofta att vi stoppar förare med utländska körkort som de borde byta ut, säger Alexandra Bergström, trafikpolis.

När man får svenskt medborgarskap så måste man skaffa ett svenskt körkort inom ett år. ÄHar körkortet tagis i ett land inom EES (och ytterligare några länder) kan man bara byta körkortet. Kommer man från ett land utanför EES måste man göra teori och körkortsprov.

Ett problem

– Det är vanligt att man säger att man inte känner till reglerna och eftersom olovlig körning är ett uppsåtsbrott, så kan man inte fälla den som inte kan reglerna. Det blir till ett problem för oss, förklarar Alexandra Bergström.

En asylsökande däremot kan köra på sitt hemlands körkort så länge den inte är folkbokförd i Sverige.

Flaskt körkort

I det här fallet togs mannens utländska körkort i beslag. Alexandra Bergström känner inte till det aktuella fallet, men är lite förvånad över uppgiften.

-  Ett utländskt körkort kan bara tas i beslag om man tror att det är falskt. Och det ska till ganska mycket innan man gör det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.