Kortare tid med nedfällda järnvägsbommar i Sundsvall

Publicerad

Nu ska tiden som järnvägsbommarna är nedfällda bli kortare i Sundsvall. Men det kräver samtidigt att gående ändrar sitt beteende.

Från och med i dag måndag kommer Trafikverket att koppla in ny teknik till järnvägsbommarna vid Västra stationen i Sundsvall. När ett tåg idag står inne på stationen för att släppa på och av passagerare ligger järnvägsbommarna vid Floragatan, mellan Hedbergs gymnastiksal och Försäkringskassan, nere – medan trafiken vid intilliggande korsningar får passera järnvägen.

Ändra beteende

De kortare bomfällningarna gör att bilister slipper vänta så länge på att tågen ska passera Floragatan. Men nyordningen innebär också att de gåendes beteende att ibland krypa under bommarna kan bli farligare.

– Det innebär att tiden som järnvägsbommarna ligger nere kommer att bli betydligt kortare, vilket så klart är bra för trafiksituationen i området. Men det innebär också att det invanda beteendet att krypa under bommarna om möjligt blir ännu farligare, säger Peter Ölund, projektledare på Trafikverket.

Förutom att det är livsfarligt att krypa under bommarna är det också olagligt och kan ge 3000 kronor i böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer