Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den är väldigt sårbar” – hör naturvårdaren Johan Rytterstam förklara varför den bräckliga långskäggslaven i Skuleskogen har svårt att överleva. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Kraftig minskning av långskäggslav i Skuleskogen

Uppdaterad
Publicerad

1984 märktes 355 granar upp i Skuleskogen eftersom de bar på långskägg, en lav som främst går att hitta i Västernorrland. Men när forskare återvände för två år sedan upptäcktes att laven kraftigt minskat i antal.

Enligt artdatabanken har långskägg, som finns längs ett bälte från Värmland till södra Norrbotten, minskat i frekvens sedan 1950-talet. Nu är det främst i Västernorrland arten återfinns i Sverige även om den försvunnit på 18 av 23 kända lokaler i Medelpad.

– Arten är hotad. Den är rödlistad och väldigt sårbar. Dels är den spröd och går av väldigt lätt. Om den går av måste den landa på en gran annars faller den till marken och ruttnar bort, säger Johan Rytterstam som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västernorrland.

Skuleskogen

Alarmerande minskning

En uppföljning av studien som gjordes på 80-talet visar att endast drygt 200 av de ursprungliga 355 träden fortfarande stod upp och bar på laven.

– Det är alarmerande med tanke på att vi har en väldigt stabil skogsmiljö i parken. Det glädjande var att vi hittade nya långskäggsträd på ungefär 200 ställen med en liten förskjutning från var de hittats tidigare, säger Johan Rytterstam.

Studie kan hjälpa laven

Långskäggets utveckling i Skuleskogen ska fortsätta övervakas men eftersom laven finns i en nationalpark är det inte tal om några bevarandeåtgärder. Det kan däremot göras på platser utanför parken där det finns långskägg.

– Där skulle man kunna arbeta med med till exempel buffertzoner för att skydda långskäggets kärnområden, säger Johan Rytterstam.

I klippet: Se långskäggslaven och hör Johan beskriva varför den är så sårbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuleskogen

Mer i ämnet