Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Edvin Rapp berätta mer om situationen. Hunden Selma, på bilden, är en av de hundar som behandlas väl och slipper solen. Foto: SVT

Hundägare vandrar i gassande sol – personal vid Skuleskogens nationalpark oroad: ”Tänk till”

Uppdaterad
Publicerad

Trötta hundar som tas med på långa vandringar i gassande sol och på heta hällar.

Den företeelsen har personal vid Skuleskogens nationalpark lagt märke till under den hittills varma sommaren.

– Vi vill uppmana folk att tänka till innan de ger sig ut på vandringar med hunden när det är varmt, säger Edvin Rapp, förvaltare för skyddad natur vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Den soltunga sommaren har lockat en stor mängd vandrare till naturen – och så även till Skuleskogens nationalpark. Trots att de flesta besökare sköter sitt husdjur väl, har personal vid parken märkt av att en hel del hundar visat tecken på utmattning.

Uppmaningen: ”Tänk till”

Nu vill de uppmana besökare att tänka till ett varv extra, innan de ger sig ut i naturen.

– Många har stenkoll, men nybörjare kan gå mitt på dagen när det är 28 grader varmt. Ska man då gå upp för ett berg med en hund som man ser är väldigt varm? Då tycker jag att man ska tänka till och ändra sitt perspektiv, säger Edvin Rapp, förvaltare.

– Jag har inte sett någon hund som dött av värmeslag, eller som är helt utslagen, men jag har sett ganska många hundar som visar tecken på tidig överhettning, som står och flåsar och ser väldigt trötta ut.

Hör honom berätta mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.