Varför ökar björnstammen och finns det någon koppling mellan ökningen och den senaste tidens närgångna björnar i villaområden? Hör svaren i klippen. Foto: Adam Ihse / TT

Kraftig ökning av björnstammen i Västernorrland – kan påverka jakten

Uppdaterad
Publicerad

Den björnspillningsinventering som gjorts visar att det beräknas finnas 442 björnar i Västernorrland under hösten 2020. Det är en ökning med 92 björnar på fem år, eller 26 procent.

Resultatet visar också att länet har en stor övervikt av honor i stammen vilket sannolikt påverkat tillväxten.

– Björnjakten som bedrivs idag fredar honor som åtföljs av ungar vilket betyder att en stor del av honorna i björnstammen inte beskattas, säger Lars Wiklund viltförvaltare på Länsstyrelsen i Västernorrland

Det finns också fler förklaringar som du hör i videon.

Kan påverka tilldelningen vid jakt

Inventeringen av björnspillning görs för att få en uppfattning om stammens storlek och ligger till grund för beslut om tilldelning vid jakten.

– Spillningsinventeringen ger oss en riktlinje för hur vi ligger i förhållande till det förvaltningsmål för hur många björnar som ska finnas i länen. Resultatet utgör sedan en grund för beslutet om hur många björnar som kommer kunna fällas i respektive län under licensjakten, avslutar Lars Wiklund.

RESULTATET FRÅN BJÖRNSPILLNINGSINVENTERINGEN

Resultatet från björnspillningsinventeringen visar att björnstammen i Västernorrland och Jämtlands län vuxit sedan 2015. Länsstyrelsen och Naturhistoriska riksmuseet beräknar nu att björnstammen i bägge länen består av totalt 1472 björnar.

Inventeringen gjordes hösten 2020. Totalt har cirka 5000 spillningsprover samlats in och analyserats i de båda länen. De 1472 björnarna är fördelade på 935 honor och 537 hanar.

Senast när björnstammen inventerades 2015 uppskattades antalet björnar till totalt 1179 stycken för bägge länen.

(källa: Länsstyrelsen i Västernorrland)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.