Kraftindustrin vill inte miljöanpassa

Uppdaterad
Publicerad

Kraftindustrin går nu till förnyad attack mot miljöambitionerna i vattenkraftsutredningen. Återigen framförs hot att 50 procent av den svenska vattenkraftsproduktionen kommer att försvinna.

Med anledning av vattenverksamhetsutredningens förslag om miljöanpassning av den svenska vattenkraften sprider sig oron i kraftbranschen. Branschorganisationen Svensk Energi arrangerar idag en presslunch i Stockholm på temat ”den hotade svenska vattenkraften” medan Älvräddarna välkomnar en omprövning. 

Evighetsmaskiner 

Även om vattenverksamhetsutredningen föreslår att all vattenkraft ska tillståndsprövas som om man skulle bygga nytt och verksamheten inte fanns så är det få om ens någon som tror att de evighetsmaskiner som större kraftverk är ska komma att rivas. Däremot handlar det om att släppa till mindre mängder vatten för så kallade omlöp där vattenlevande djur och fiskar kan passera dammarna. Men kraftindustrin oroas ändå av utredningen.

Vattenkraftsutredningen

Branschen orolig

– Vi är oroade över nyprövningen, säger Svensk Energis VD Kjell Jansson, som menar att utredningens förslag hotar upp mot 50 procent av den svenska produktionen av el i vattenkraftverk.

– Det här är ju tillstånd som man fått, säger han och menar att de då inte borde kunna rivas upp.

Väldigt överdrivet

Älvräddarna med ordföranden Christer Borg i spetsen har välkomnat en omprövning av vattenkraften men tror inte att konsekvenserna för kraftindustrin blir så stora.

– Ambitionen är att ge nya villkor så att man miljöanpassar, det finns ingen ambition att ta bort vattenkraft, tvärt om står det i direktiven för utredningen att man ska eftersträva en fortsatt stor energiproduktion från svensk vattenkraft, säger Christer Borg, ordförande i intresseorganisationen Älvräddarna och menar att uppgiften om att upp mot 50 procent av vattenkraftens elproduktion skulle hotas om utredningens förslag blir verklighet är tagen ur luften.

Kjell Jansson hävdar också att kostnaden för omlöp, fiskvägar och faunapassager vid dammar skulle innebära ett stort avbräck för industrin.

– Det rör sig om 10-15 twh som skulle försvinna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftsutredningen

Mer i ämnet