Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projekt i Kramfors för att ta vara på flyktingars kompetenser Foto: Thomas Sundberg/SVT

Projekt i Kramfors ska ta vara på flyktingars kompetenser

Uppdaterad
Publicerad

I projektet Care Kramfors hoppas man att ukrainska flyktingar i kommunen både ska hitta jobb och bli kvar. Flera av flyktingarna har kompetenser som på lång sikt kommer att vara värdefulla.

Ett trettiotal ukrainska flyktingar ingår i projektet Care Kramfors där syftet är att hjälpa flyktingarna in i arbete eller studier genom bland annat svenska- och samhällsundervisning. Tre dagar i veckan samlas de för undervisning på Hola folkhögskola i Prästmon. Målet är att är att de ska bli kvar i kommunen då det råder brist på arbetskraft inom flera yrkesgrupper.

– Det är brist på många håll. Vården och skolan till exempel och vi har ju lärare och sjuksköterskor här. De kommer att få jobb bara de stannar kvar här, säger Maria Liljedahl projektledare för Care Kramfors.

Språket nyckel till framgång

Alla som deltar i projektet har har fått sina kompetenser kartlagda och matchas sedan mot de företag som visat intresse.

– Språket är ju en barriär men det övervinner vi genom undervisning och man lär sig mycket på sin arbetsplats. Målet är att alla ska komma ut i arbete och att de stannar i kommunen. Vi behöver dem för de är en tillgång för hela Kramfors kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet