Krav om höjda skadestånd för Härnösandsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare, Stina Sjöqvist satt nöjd med tingsrättens dom mot den 23-åring som knivmördade en 19-åring och våldtog en ung kvinna två gånger i Härnösand i våras.

Åklagare Stina Sjöqvist hade i tingsrätten yrkat på livstids fängelse, lagens strängaste straff, för 23-åringen. Hon ansåg också att han borde genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Detta eftersom mycket allvarlig våldsbrottslighet ofta har sin grund i någon psykisk störning. Sjöqvist menade att 23-åringen lämnat märkliga invändningar och svängt väldigt i sina uppgifter.

Livstids fängelse

Tingsrätten följde också åklagarens linje och mannen dömdes till livstids fängelse. Domen överklagades sedan via 23-åringens ombud till förhandlingar i hovrätten.

Höjda skadestånd

När hovrättsförhandlingarna idag avslutades står det dock klart att målsägandebiträdet ville se rejält höjda skadestånd.

Bland annat anser hon att kvinnan som våldtogs två gånger av 23-åringen denna natt i maj ska få totalt mellan 250.000 och 300.000 kronor i skadestånd för sveda och värk och kränkning.

Dom meddelas den 21 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.