Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torsbodabolagets vd vill inte svara på hur han ser på att kinesiska PTL planerade att etablera sig i regionen Xinjiang. Foto: SVT/Torsbodabolaget AB

Kritiken mot politikernas försvar av Kinabolaget: ”Blir nyttiga idioter”

Uppdaterad
Publicerad

Att lokalpolitiker backar upp kinesiska PTL och går i god för bolagets beskrivningar är problematiskt menar säkerhetsdebattören Patrik Oksanen.

– De gör sig till nyttiga idioter.

SVT:s granskning visar samtidigt hur PTL:s PR-byrå agerat i kulisserna i kontakter med både media och politiker.

PTL tillbakavisar i en skrivelse att man skulle ha en fabrik i regionen Xinjiang. Man bekräftar däremot att där finns ett dotterbolag som äger mark och planerat en fabrik, men planerna ska ha skrinlagts och dotterbolaget vara till försäljning.

Kommunala Torsbodabolaget har valt att publicera skrivelsen på sin hemsida och lovordar den som ett uttryck för det kinesiska bolagets transparens. Men man vill inte svara på hur man ser på att PTL trots allt planerade en fabrik i Xinjiang, som enligt upprepade rapporter präglas av förtryck och tvångsarbete.

Bolagen med kinesiskt ägande

– Vi är ett bolag som utvecklar fastigheter och har skrivit avtal med PTL. Det är ju utrikespolitik vi pratar om i de frågorna, det är inte information vi vill jobba med, det är andras frågor att hantera, säger Torsbodas vd Christian Söderberg. (Se video.)

PR-byrå kallade till möte

Medias frågor till PTL förmedlas av en svensk PR-byrå, Diplomat Communications, som också hanterade journalistkontakter vid den gemensamma presskonferens som hölls när affären presenterades i början av maj.

När SVT frågar Diplomat om deras roll och uppdrag blir svaret kort: ”Vi kommenterar inte uppdragen från våra uppdragsgivare”. Men SVT:s granskning visar att man bland annat registrerat en svensk webbadress åt PTL, ptlsverige.se.

Dagen efter att PTL:s dotterbolag i Xinjiang blev känt så skickade också Diplomat en mötesinbjudan till politiker i Torsbodabolagets styrelse. ”Mediehantering PTL” löd den korta rubriken.

Men Torsbodabolagets vd säger sig inte kunna berätta vad som sedan sades vid mötet.

– Jag känner inte igen den diskussionen.

”Försöker tvätta bilden”

Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk debattör och expert knuten till tankesmedjan Frivärld, har reagerat på Torsbodabolagets och de lokala politikernas agerande.

– Kina försöker tvätta bilden av Xinjiang, man beskriver dess kultur och natur för att vi ska glömma förtrycket av uigurer. Här blir det kommunala bolaget till nyttiga idioter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir SVT:s team avvisade från interneringsläger i Xinjiang. Foto: Ronald Verhoeven

Aktörerna kring projektet

PTL eller Shainghai Putailai – kinesiskt bolag grundat 2012 som tillverkar avancerade material till batterier.

Torsboda Industrial Park – svenskt bolag ägt av kommunerna Sundsvall och Timrå för att utveckla området Torsboda. Bildat 1990.

Diplomat Communications – svensk kommunikationskoncern belägen på Nybrokajen i Stockholm, grundad 2003.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagen med kinesiskt ägande

Mer i ämnet