Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT, Louay Bygdén/SVT

Ekonomiskt krisläge på Härnösands skolor – ”Sprider mycket oro”

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands kommun befinner sig i ett ekonomiskt tufft läge – något som även påverkar skolorna i kommunen. En prognos visar att det förväntas uppstå ett underskott på över 30 miljoner kronor under året, vilket motsvarar cirka 60 helårstjänster.

– Politikerna måste fatta beslut, vilken kvalité vill man ha i skolan, säger huvudskyddsombudet, Niklas Haggren.

Den ekonomiska situationen handlar framför allt om kraftiga nedskärningar i statsbidragen. Förskolorna är särskilt drabbade av situationen och förväntas få ett budgetunderskott på 16,8 miljoner kronor, vilket motsvarar 38 heltidstjänster.

– Det här sprider väldigt mycket oro bland personalen, säger Haggren.

Många oklarheter

Hur och när eventuella nedskärningar ska göras är i nuläget oklart. Under fredagen har skolnämnden och kommunledningen haft möte för att diskutera situationen och möjliga lösningar.

Budgetramen för skolan togs under sommaren 2022 och enligt Nina Skyttberg (S), skolnämndens ordförande, antogs den med de kända faktorer de hade vid tidpunkten.

– Vår kommun är inte ensam i att stå inför de här ekonomiska utmaningarna, säger hon.

I videon berättar Niklas Haggren om stämningen bland lärarna i Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.